- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Моје оружје је истина“: Како се обучавају добровољци у бази специјалних снага у Чеченији /фото/

© Sputnik / Said Tsarnayev / Уђи у базу фотографијаРуски универзитет за специјалне снаге
Руски универзитет за специјалне снаге  - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
Добровољци из различитих региона Русије пролазе обуку у Руском универзитету за специјалне снаге у граду Гудермесу у Чеченији. Дописник Спутњика је имао ексклузивну прилику да посети центар центар за обуку и поразговара са људима који ће учествовати у специјалној војној операцији у Украјини.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Моје оружје је истина и свака војска је пред њим немоћна“ – речи првог председника Чеченије Ахмата Кадирова, оца лидера Рамзана Кадирова, исписане су на огромном плакату на згради аеродрома града Грозног. Град Гудермез удаљен је само сат времена вожње од Грозног. Тамо се налази Руски универзитет за специјалне снаге – прва образовна установа у Русији која пружа стручну обуку за специјалне јединице.

База за специјалну обуку обухвата скоро 400 хектара степа, шума, планина, равница и висоравни. На територији Универзитета протиче и река, што пружа могућност полазницима да увежбавају јединствене операције као што је јуриш на брод. На територији универзитета налази се макета насељеног места, полигони за гађање, учионице, волонтерски камп, као и центар за обуку падобранаца.
Данас у центру обучавају, поред професионалаца, и добровољце који желе да учествују у специјалној операцији у Украјини.
Патриотски дух ту доводи мушкарце различитих националности из разних места из Русије. Најмлађи од њих, са којим је дописник Спутњика имао прилику да поразговара, има 19 година. Има жељу да буде користан својој отаџбини. Најстарији има 53 године. Прошао је два чеченска рата и сматра својом дужношћу да поново служи отаџбини. Често су добровољци породични људи који немају борбено искуство. Један од њих је и Сергеј из Москве, раније је радио у ИТ компанији.
„Овде су веома добри инструктори. Уче нас да рукујемо оружјем, да будемо спремни на све ситуације. То је јединствено место. Ово нигде другде не уче. Овде сам дошао из више разлога. Када су у току борбена дејства у којима учествује моја земља, не могу да стојим по страни. Морамо да помогнемо да се заштити цивилно становништво“, каже Сергеј за Спутњик.
Према речима инструктора Албастова Елбека, ко год жели може да дође у Грозни и да се пријави у добровољце. Након тога га шаљу у центар за обуку.
Тако је у Гудермез стигао и Александар из Бурјатије. Пре пута у Донбас одлучио је да прође курс за специјалну обуку.
„Тамо је много наших момака. Сада им је потребна помоћ. Желим да се уништи нацизам, да се заустави страдање цивила, деце. Сви добровољци се воде само тим. То је наш дуг, наша отаџбина“, објашњава Александар.
На питање да ли се плаше да иду у зону борбених дејстава, добровољци имају један одговор:
„Не треба се бојати када си у праву. Снага руског војника је у истини. На Западу, у Украјини лажу о нама. А ми знамо свој посао“.
Како је раније рекао лидер Чеченије Рамзан Кадиров, центар сваке седмице шаље у Украјину групу обучених добровољаца.
Владимир Путин са члановима Савета безбедности Русије - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2022
РУСИЈА
Путин се сложио са идејом да се у Украјини ангажују добровољци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала