Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Скоро 3.000 пожара на отвореном у јуну и јулу: Сектор за ванредне ситуације апелује на грађане

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПожар
Пожар - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова апеловао је данас на све грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореним просторима и не ложе ватру у шуми и по ободима шума због опасности ширења пожара које може да угрози животе и да нанесе велике материјалне штете.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Подсећају да су само у току јуна и јула евидентирана 4.982 ванредна догађаја, од којих је било 3.836 пожара, од чега 2.884 на отвореном.
Из Сектора су указали да се очекује дужи сушни период са високим температурама који погодује настанку пожара и његовом брзом ширењу на отвореном.
Закон о заштити од пожара забрањује спаљивање траве, ниског растиња, смећа и остатка усева на отвореном, а за непоштовање те одредбе закона запрећена је казна за физичка лица 10.000 динара, а за правна од 300.000 до милион динара.
Законом је, како додају забрањено ложење ватре у шум и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите.
За непоштовање те одредбе закона запрећена је казна од 10.000 до 50.000 динара.
Сектор за ванредне ситуације ће и у наредном периоду, заједно са другим линијама рада МУП-а, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, наставити појачан наџора и обиласке терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, у циљу смањења броја пожара и повећања безбедности грађана, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала