Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Историјска посета, донеће добро и Србији и Египту

© Tanjug / JADRANKA ILICПленарни састанак делегација Србије и Египта
Пленарни састанак делегација Србије и Египта - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић оценио је да ће посета његовог египатског колеге Абдела Фатаха ел Сисија Београду донети обема земљама и народима много доброг.
„Ова посета за нас има свакако историјски карактер. Неретко волимо да нешто назовемо историјским, али сам сигуран да ће обнова наше сарадње, продубљивање наших односа много тога донети у будућности обема земљама, и нашим народима", казао је Вучић је, на заједничкој конференцији за медије, после церемоније потписивања билатералних споразума.
Он је подсетио да је после готово четири деценије египатски председник, шеф тако велике и пријатељске земље дошао у Србију, те да је посебно од великог значаја то што је реч о лидеру који је искрени пријатељ Србије.
Вучић је изразио уверење да ће данашњи разговори бити додатни импулс у односима две земље који ће се видети не само на међународној сцени, кроз међусобну подршку у међународним институцијама, већ и конкретно у економији и преко бројних пројеката које ће се радити заједно.
„Данас сте видели ширину и много области које смо отворили у сарадњу са Египтом. То је тек почетак. Договорили смо убрзану сарадњу. На свим скуповима на којима смо позвани присуствоваће Србија, и на најбољи могући начин заступати нашу земљу у Египту“, рекао је он.
Вучић је изразио уверење да ће доћи до чешћих контаката и посета.
Посебно се захвалио председнику Египта што је у Београд допутовао право из Немачке, а пре посете Француској.
„Захвалан што је између те две највеће европске земље дошао у посету Србији, што је за нас посебно поштовање. И у нашој земљи то развија осећај поноса и додатног поштовања према вашој земљи“, рекао је Вучић.

Ел Сиси:Нова визија сарадње Србије и Египта у свим областима

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси изјавио је на заједничкој конференцији за медије са председником Србије Александром Вучићем, да очекује јачање сарадње две земље у свим областима.
Казао је да му је част да буде по први пут у Србији и захвалио на великом гостопримству.
Ел Сиси је истакао да и египатски народ воли српски народ и изразио очекивање да ће данас потписани документи о сарадњи Србије и Египта дати пуно резултата.
"Египат очекује још јачу сарадњу у свим областима", нагласио је египатски председник.
Навео је да постоји сарадња две земље још од 1908. године, као и да ће у октобру бити обележено 60 година од прве званичне посете Србији.
Он је рекао да је бивши председник Југославије Јосип Броз Тито веома поштован у Египиту и да су по њему Египћани чули и за Србију.
Председник Египта се захвалио за сарадњу две државе у претходном периоду и додао да је захваљујући тим посетама данас потписан велики број докумената, који ће дати нову визију сарадње две земље.
"Причали смо о политици, образовању и науци, али и сарадњи пословних људи и другим стварима, а поготово о инвестицијама и размени искустава у пољопривреди. Разговарали смо и о заједничким интересима и догађајима, шта се дешава у Палестини, Либији и посебно Украјини, како то све утиче на светску економију и где би ове наше две државе требало заједно да сарађују за развој економије ", навео је он уз констатацију да је египатска визија да се све треба да се реши на миран начин, а посебно у Украјини, кроз споразуме.
Навео је да су он и Вучић разговарали и о борби против климатских промена и да ће у Шарм ел Шеику бити одржана конференција о климатским променама и да ће за њега бити част да на њој учествује и председник Србије Вучић.
"Господине председниче захваљујем се на вашем гостопримству и ордену који сте ми доделили, надам се да ће следећи период обележити још већа сарадња две пријатељске земље и народа", поручио ел Сиси председнику Србије.

До краја године усаглашавање споразума о слободној трговини

Председник Србије Александар Вучић пренео је након разговора са египатским колегом Абделом Фатахом ел Сисијем, да је од изузетног значаја да се до краја године усагласи споразум о слободној трговини између Србије и Египта.

"Установили смо да је од изузетног значаја да покушамо да до краја октобра, или почетка новембра, а свакако до краја године, усагласимо уговор о слободној трговини", рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са ел Сисијем.

То значи да Србија може, примера ради, да увози лимун без царина, а Египат најквалитетније јабуке или малине без царинских дажбина, указао је Вучић.

"То је онда ''вин-вин'' ситуација, добијамо и једни и други и мислим да ћемо, захваљујући вољи председника ел Сисија, на најближи могући начин то и да решимо", рекао је председник Србије.

Вучић је напоменуо да ће бити установљена добра сарадња, односно да ће Србија Египту продавати жито, пшеницу, за коју је Србија недавно добила сертификат, додајући да се очекује да ускоро добијемо сертификат и за јабуке, као и за говеђе месо.

Потписана Заједничка декларација о стратешком партнерству Србије и Египта

Председници Србије Александар Вучић и Египта Абдел фатах ел Сиси, потписали су Заједничку декларацију о успостављању стратешког партнерства између Републике Србије и Арапске Републике Египат.
Потписано је још 12 споразума о сарадњи, међу којима и програм сарадње између Владе Србије и Владе Египта који су потписали први потпредседник Владе Србије Бранко Ружић и египатски министар спољних послова Самих Шукри.
Ружић и Шукри потписали су и Извршни програм у области образовања између две владе.
Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић потписао је са Шукријем Меморандум о разумевању између влада две земље у сарадњи у области пољопривреде.
© Tanjug / JADRANKA ILICПотписивање споразума о сарадњи из области пољопривреде
Потписивање споразума о сарадњи из области пољопривреде - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Потписивање споразума о сарадњи из области пољопривреде
Програм сарадње у области културе и уметности између египатске и српске владе потписали су министарка културе и информисања Маја Гојковић и министар Шукри, као и Меморандум о разумевању између Филмског центра Србије и Египатског филмског центра Министарства културе Египта.
Меморандум о разумевању између Министарства заштите животне средине Србије и Министарства животне средине Египта о сарадњи у области животне средине потписали су министар Шукри и министарка Ирена Вујовић.
Меморандум о разумевању о међусобном укидању виза за носиоце дипломатских, службених и специјалних пасоша потписали су шефови дипломатија две земље Никола Селаковић и Самих Шукри.
Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и министар Шукри потписали су Меморандум о разумевању о сарадњи Радио – телевизије Србије и Националне медијске управе Египта, док су директорка Музеја афричке уметности у Београду Марија Алексић и министар Шукри потписали Меморандум о сарадњи између Музеја у Београду и Националног музеја египатске цивилизације у Каиру.
Меморандум о разумевању о сарадњи Развојне агенције Србије и Управе слободних зона – ГАФИ о јачању билатералних инвестиционих односа потписали су директор Развојне агенције Србије Радош Газдић и министар Шукри, а њих двојица ставили су и параф на Меморандум о разумевању између РАС-а и Агенције за мала и средња предузећа Египта.
Директорка Института за стандардизацију Србије Татјана Бојанић и египатска министарка трговине и индустрије Невин Гамеа потписали су Меморандум о разумевању између Института за стандардизацију Србије (ИШ) и Египатске организације за стандардизацију и квалитет (ЕОЦ) – „Сарадња у области стандардизације и информисања“.

Вучић и ел Сиси отворили српско-египатски бизнис форум

Пословни форум Србија - Египат у организацији Привредне коморе Србије почео је у Палати Србија уз учешће бројних домаћих и египатских пословних људи и највиших званичника две земље.
На почетку форума учесницима су се обратили председници Египта и Србије, Абдел Фатах ел Сиси и Александар Вучић. У бизнис форуму учествује више од 30 компанија из Египта и око 100 привредника из Србије.
Александар Вучић и Абдел ал Сиси - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
СРБИЈА
Завршен састанак Вучића и ел Сисија: "Осетили смо искрено пријатељство"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала