- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски експерт о додатним испорукама гаса из Азербејџана: Ни за себе немају довољно

© Sputnik / СтрингерГасно чвориште у Украјини
Гасно чвориште у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Азербејџан, на чије испоруке гаса рачуна Бугарска, нема довољно гаса за извоз, изјавио је председник Асоцијације индустријског бугарског капитала Васил Вељев у емисији „Бугарска он ер“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Азербејџан увози гас, како би испунила услове из уговор на тему извоза. Да ли ће успети да увози више гаса и да ли ће имати довољно капацитета како би га испоручивао? Највероватније је одговор негативан“, изјавио је експерт.
Према његовим речима, према уговору са „Гаспромом“, по коме је Бугарска раније добијала гас, 70 одсто капацитета је купљено по тржишним ценама и 30 одсто по фиксној цени. Сада Бугарска купује целокупне количине гаса по тренутној цени.
„Инсистирамо на томе да имамо гас, притом по конкурентној цени. Нека траже где год желе у Аустралији, на Антарктиди“, навео је Вељев.
Он је огорчен што бугарски добављачи још увек нису формирали цену гаса за август. Тако је прокоментарисао питање водитеља о томе како бугарски бизнис може да настави да ради ако не зна колико ће коштати гас.

„Цена за август је требало да буде објављена 10. јула, то је по закону, међутим 'Булгаргас' до сада није објавио цену. То је јасан сигнал да за август још увек није обезбеђена потребна количина гаса. А када нема гаса, не знамо колико ће коштати“, објаснио је експерт.

Он је истакао да ће зими гас бити или неколико пута скупљи или га уопште неће бити.
Подсетимо, бугарски премијер Кирил Петков се тренутно налази у радној посети Азербејџану како би се договорио о већим испорукама гаса. Тренутно су количине које земља шаље Бугарској трећина потребне количине гаса. Бугарска још увек нема дугорочне уговоре о снабдевању ни са једном земљом.
Бугарски премијер Кирил Петков - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РЕГИОН
Бугарски премијер: Сваки дан молимо Русију да обнови испоруке гаса по старој шеми
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала