- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: У Израелу се веома добро зна за Републику Српску и њену улогу

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICСрпски члан Председништав БиХ Милорад Додик
Српски члан Председништав БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је у Израелу представио ситуцију у БиХ и позицију Републике Српске, наводећи да се у овој земљи веома добро зна за Српску и њену улогу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Поготово се у Израелу зна за нашу улогу када је БиХ пре десет година остала неутрална при гласању о признању Палестине у УН“, рекао је Додик у интервјуу за РТРС.
Додик је посету Израелу оценио веома успешном, истичући да су израелски званичници показали разумевање за ситуацију у БиХ.
„Рекао сам да је БиХ у пат позицији, да међународна интервенција која је била у прошлости није успела, да имамо лажног човека који се представља као високи представник и који чак интервенише у правосуђу. Рекао сам и да имамо судије у Уставном суду БиХ који су странци и то они са којима српски народ у континуитету на гаји баш нека велика пријатељства, да су то судије из Албаније, Немачке“, навео је он.
Говорећи о признању организације Пријатељи циона за допринос и подршку Израелу и јеврејском народу, Додик је истакао да је ово признање веома значајно јер му је додељено као представнику Републике Српске и српског народа, што указује на пријатељске везе два народа и посвећеност Израела сарадњи са пријатељима.
Навео је да ће крајем године бити уприличена промоција одликовања у Израелу, те да би на церемонију којој ће присуствовати требало да дође и бивши амерички председник Доналд Трамп, такође добитник овог високог признања.
Додик је подсетио и на значај Ордена Јерусалемске патријаршије који му је уручио патријарх јерусалемски Теофил Трећи, додајући да ће Република Српска донирати одређена средства Патријаршији.
Он је истакао да Израел не дозвољава да нестане сећање на страдање Јевреја, односно да су и држава и народ посвећени очувању културе сећања.
„Ми Срби смо најстрадалнији народ, али никада нисмо успели да направимо оно што Јевреји имају - Јад Вашем“, рекао је Додик који је у оквиру посете Израелу обишао и Меморијални центар мученика холокауста и јунака.
Додик посетио Зид плача - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РЕГИОН
Додик посетио Зид плача: Срби и Јевреји деле страдалничку прошлост
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала