- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Медији: Ко је у тиму за преиспитивање текста Темељног уговора са СПЦ

© Fotolia / Kichigin19Застава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Декан Правног факултета Анета Спаић, директорка Акције за људска права (ХРА) Теа Горјанц-Прелевић и чланица Управног одбора Удружења правника Ана Станковић Мугоша, позване су у експертски тим који би требало да анализира уставност и законитост Темељног уговора пре његовог потписивања са Српском православном црквом, јавили су црногорски медији.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Њима је позив за чланство у том тиму стигао дан након што су премијер Дритан Абазовић и председник државе Мило Ђукановић на заједничком састанку договорили да се одради додатна стручна провера уговора и отклоне недоумице у вези са овим уговором, пишу подгоричке Вијести.
Позивајући се на своја сазнања, Вијести пишу да је Спаић и Горјанц-Прелевић у експертски тим позвао Ђукановић.
Премијер Абазовић јуче није желео да говори о именима која би требало да буду у експертском тиму, наводећи да би они могли да дођу с Универзитета, из Удружења правника, из Нотарске коморе.
Навео је да њихов рад неће бити орочен, али да ствари треба да се решавају брзо, а саговорник листа каже да ће експертиза бити орочена до краја јула.
Абазовић је остао при ставу да је са Темељним уговором са СПЦ све у реду и да не види никакву препреку да стручњаци дају још неко мишљење.
„Тврдим да је све ок. Немамо амбицију да ставимо потпис на нешто што је противуставно, али ни да подлегнемо притиску“, поручио је премијер.
Остаје, међутим, нејасно каква процедура очекује усвајање овог документа уколико у њега буду унесене неке измене.
Према тумачењу појединих правника, измењени текст би требало да буде упућен СПЦ на изјашњавање, а ако измене буду прихваћене, о уговору ће морати поново да гласа влада.
Параклис посвећен Светом Стефану Првовенчаном, поред Саборног храма Светог Симеона Миротичивог у Беранама.  - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РЕГИОН
Зашто су Мило и Дритан опет „купили вријеме“ за потписивање Темељног уговора са СПЦ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала