- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зеленски неће говорити на самиту удружења Меркосур

CC BY 2.0 / Hamner_Fotos / Flickr / Лого удружења МЕРКОСУР
Лого удружења МЕРКОСУР - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Јужноамеричка трговинска организација Меркосур неће водити дијалог са украјинским председником Владимиром Зеленским и неће му дозволити да говори на самиту који се ових дана одржава у граду Лука, изјавио је заменик министра спољних послова Парагваја Раул Кано.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Меркосур своје одлуке доноси на основу консензуса, а у вези са овим наступом (Зеленског пред учесницима самита) није било консензуса. Украјина је већ обавештена да нема услова за дијалог између Меркосура и Зеленског“, рекао је он на конференцији за штампу током самита који се одржава од 20. до 21. јула.

Председници Украјине и Парагваја разговарали су 6. јула. Како је саопштило Министарство спољних послова ове јужноамеричке земље, Зеленски је, између осталог, тражио могућност да се обрати лидерима организације на тему руско-украјинског сукоба.
Меркосур је заједничко тржиште јужноамеричких земаља које обједињује Аргентину, Уругвај, Парагвај и Бразил. Као пуноправно удружење, створено је 1991. године, када су стране потписале споразум о стварању царинске уније и заједничког тржишта у парагвајској престоници Асунсиону. Меркосуробједињује 250 милиона људи и више од 75 одсто укупног БДП-а континента. Тренутно удружењем председава Парагвај.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала