- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Мило уноси нервозу: Зашто ДПС не сме да сруши Дританову владу

© AP Photo / Risto BozovicЦрногорски председник Мило Ђукановић
Црногорски председник Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Председник Црне Горе Мило Ђукановић је под притиском амбасадора Квинте одустао од рушење владе Дритана Абазовића, иако је Предсједништво његове партије донијело заључак да је ускратило подршку актуелној влади, каже за Спутњик аналитичар Војин Грубач.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

“Предсједништво ДПС и Ђукановић, донијели су такву одлуку након усвајања Темељног уговора на Влади Црне Горе, сада видимо да је то урадио да би примирио процрногорски дио своје партије, а његов и Дританов договор да се још укључе правни експерти и погледају текст Темељног уговора, само је куповина времена.”, каже Грубач.

Мило уноси нервозу у политички живот

Он додаје да је Ђукановић у лошој политичкој позицији, што и показују његови последњи потези.
“Иако је потезима ДФ-а и СНП-а добио шансу да се, на неки начин врати његов ДПС на власт, последња хапшења челника судства, људи из тајне полиције блиских Ђукановићу, потом усвајање Темељног уговора, показали су да Ђукановић нема више институционалну моћ. Све то узрокује да он у политички живот Црне Горе уноси нервозу, да има проблем са паранојом,” тврди Грубач
И последњи случај када је ДПС донио одлуку да ускрати подршку влади Абазовића, али није поднио нигђе такву иницијативу, сматра Грубач, указује да у Црној Гори све политичке токове контролишу амбасадори квинте који подржавају владу Абазовића.
“То је једна потпуно другачија ситуација него што смо учили да се догађа у демократијама. У таквој ситуацији видимо да Ђукановић прво откаже повјерење влади, па одмах након тога се види да не смије да је руши. Дакле, у Црној Гори нико не смије ништа да уради на пољу политике, а да не добије подршку страних амбасада, то је наша збиља”, тврди Грубач.

Фабриковане хајке

Он указује на константно подгријавање политичких тензија од стране медија који подржавају Ђукановића, стално се фабрикују хајке, све се претвара у инцидент.
“Имали смо погрешно тумачење изговорених ријечи Абазовића у Сребреници, медији блиски Ђукановићу су од тога хајку направили, па онда слиједи хајка око најаве окупљања и прославе Дана државности у Никшићу, па онда извјештавање са инцидената у Никшићу када су такозване комите напале кордон полиције и сукобиле са са полицијом, ти медији су одмах осудили понашање полиције. Ми у Никшићу нијесмо имали то да су се сукобиле двије политички супростављене групе, срећом, већ такозвани комите са полицијом. Онда константа причао о некаквим четницима, која се поготово потенцира када Тужилаштво хапси челнике судства, запослене у тајној полицији Црне Горе... Та хапшења су тежа за Ђукановића него Темељни уговор. Због свега тога Мило уноси нервозу у политички живот Црне Горе и за њега се може рећи да је сада лажни предсједник, јер га сигурно не подржава преко 50 одсто грађана у Црној Гори. Свјестан своје позиције он преко својих медија констатнтно подиже до максимума политичке тензије у Црној Гори”, истиче наш саговорник.
Грубач указује да, срећом, државна сила није више у Ђукановићевим рукама и да он више није толико моћан. Он је мишљења да је зато Ђукановић постао кључни фактор дестабилизације политичких прилика у Црној Гори.
“Треба рећи да сада Дритан Абазовић испуњава све задатке које му дају амбасадори Квинте и зато им је он идеалан човјек. Он је прво створио експертску владу, па сада ову владу у којој нијесу ни ДПС ни ДФ, а они морају да га подржавају. Абазовић је одан ономе што су политички циљеви и интереси западних земаља. Јасан је у осуди Русије када је у питању криза у Украјини, однос према Сребреници, Косову, потпуно посвећен евроатланским интеграцијама Црне Горе и исуњава све захтјеве на том плану. Они и да желе не могу сада наћи комплекснију личност која ће испуњавати све то, тако да је јасно што подржавају његову владу и мислим да ће он биит мандатар још двије и по године.”, закључује Грубач.
Наш саговорник каже да не зна када би могли бити одржани избори у Црној Гори, али да су избори у Подгорици, важнији од парламентарних, у то је сигуран.
“Ако ДПС изгуби изборе у Подгорици, то је крај Ђукановића, јер ће се његовој партији тада одузети огромни ресурси, чак и медијски, зато Ђукановић и показује нервозу, јер је свјестан колико су подгорички избори важни за будућност његове партије и њега самог. Нијесу случајни ни, некад неконтролисани напади Ђукановића на Митрополију црногорско-приморску, јер је читав његов пад почео када је желио да се обрачуна са црквом.”, закључује Грубач.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала