Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Министарство трговине објавило дозволе за извоз Крушикових мина у Бангладеш

© Sputnik / Лола ЂорђевићДолазак на седницу Савета за безбедност у Председништву Србије
Долазак на седницу Савета за безбедност у Председништву Србије - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Министарство трговине саопштило је данас да су у авиону који се срушио у Грчкој биле вежбовне мине за крајњег корисника Министарство одбране Бангладеша, те да су у потпуности плаћене Крушику, и приложило више дозвола у вези са извозом у ту земљу.
Министарство трговине наглашава да је добило сагласности извозника да се објаве сви елементи извозног посла и навело да се ради о купопродајном уговору који обухвата обрачун и плаћање ПДВ-а.
"Роба је у потпуности плаћена ХК Крушик а.д. Ваљево, пре преузимања. Превезена је о трошку извозника до аеродрома, а за даље, до купца и крајњег корисника, обавеза је била на брокеру из Босне и Херцеговине", наводи министарство.
У саопштењу се наводи и да су инспектори Министарства одбране Бангладеша након завршене производње извршили "квантитативни и квалитативни" пријем робе и њено испитивања на полигону, преноси Танјуг.
Тиме је још једном у потпуности отклоњена свака дилема у погледу врсте робе - вежбовне мине, као и крајњег корисника - МО Бангладеша, навело је Министарство.
У прилогу министарство је доставило копије извозних дозвола, те навело да су спремни да све уговоре "уз изричиту сагласност извозника ставе на увид заинтересованим странама".
Кроз приложене дозволе за извоз које су са ознаком "поверљиво" види се да је извозик београдски Валир, купац фирма "БА-МЕТАЛЕXПОРТ" из Источног Новог Сарајева, а крајњи корисник Министарство одбране Народне Републике Бангладеш.
У дозволама се наводи врста наоружања, појединачне и збирне вредности изражене у доларима, број комада, као и агенцијска провизија локалног агента "Ромаиса Ентерприсе".
Приложене дозволе за извоз издате су у периоду јануар - јун ове године, потписао их је државни секретар министарства Стеван Никчевић, а важе годину дана.
Теретни авион Антонов Ан - 12 који је натоварен са 11,5 тона наоружања полетео из Ниша у суботу увече срушио се у близини Кавале у Грчкој.
Летео је за украјинску компанију Меридијан а сви чланови посаде су погинули.
Ово саопштење министарство је издало, како наводи, поводом захтева дела јавности за стављање на увид одређених извозних дозвола оружја.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала