- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

На Блиском истоку формира се антизападни блок од земаља које нису задовољне политиком САД

© Sputnik / POOL / Уђи у базу фотографијаПосета Путина Техерану
Посета Путина Техерану - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
За разлику од Бајденове визите Саудијској Арабији, посета председника Русије Владимира Путина Ирану, како оцењују за Спутњик руски експерти, прошла је изузетно успешно, продуктивно и делотворно.
Састанци, који су одржани у овој земљи, према речима стручњака, показали су да Москва и Техеран имају коректне и стабилне односе, посебно у области економије, док је њихова јака сарадња знак да се на Блиском истоку формира антизападни блок од оних земаља које нису задовољне политиком САД.
Руски председник Владимир Путин отпутовао је у Техеран 19.јула где је имао одвојени сусрет са председником Ирана Ебрахимом Раисијем, ајатолахом Хаменеијем а затим и трилатерални сусрет са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.
Како каже за Спутњик руски политиколог Владимир Корнилов, у садашњим условима, овакви састанци су изузетно неопходни.
„Имамо прилику да видимо како Запад покушава да смисли нова ограничења, на пример, на руску нафту. Због тога, ово је само једна од тема која је постала предмет дискусије тројице лидера у Техерану, а осим ње, разговарало се и о решавању сукоба у Сирији, уведеним санкцијама, сарадњи у области економије, одбране...“, објашњава стручњак.

Гасни уговор између земаља од великог значаја

Корнилов каже да је посета председника Русије Владимира Путина много продуктивнија од Бајденове.
„Пре него што је руски председник слетео у Техеран, компаније су потписале велики уговор за гас“, објашњава саговорник Спутњика, додајући да амерички председник ништа корисно није урадио за свој народ приликом посете Блиском истоку.
Према речима Михаила Бељајева, експерта Руског института за стратешка истраживања, гасни уговор који је склопљен између ових земаља је од великог значаја.
Иран и Русија су два велика произвођача гаса. Они су међу собом закључили уговор који ће омогућити рационализацију производње, као и стабилност снадбевања енергентима не само између ових земаља, него и Европе“, каже стручњак.
Овакви уговори, према његовом мишљењу, имају важну улогу у време када колективни Запад јача санкције Русији. „Овај уговор је веома важан у време када је свет подељен на две зоне утицаја: источну и западу. Колективни Запад уводи све више нових санкција које ремете снадбевање гаса, а споразуми дају свету гаранцију стабилности“, објашњава Бељајев.

„Блиски исток се окреће Русији“

Олег Глазунов, експерт Удружења војних политиколога и ванредни професор Катедре за политичке науке и социологију на Руском економском универзитету „Плеханова“, сматра да одлазак руског председника у Иран показује да Москва учвршћује своје позиције на Блиском истоку.
„Ауторитет Русије на овој територији расте. Наша земља има среће што се на власти САД налазе потпуно необразовани људи који не умеју да се понашају. Американци покушавају да диктирају правила арпаском народу, а морају схватити да се на Истоку ништа не може постићи на силу“, наглашава експерт.
Према речима Глазунова, пошто су Европска унија и Сједињење Државе формирале антируски блок, Русија сада прави своју коалицију од оних држава које су незадовољне политиком САД и ЕУ.
„Турска и Иран су два велика исламска лидера. Иран никада неће пристати да буде под утицајем САД. Због тога, Русија са овим земљама успоставља политичке, економске и војне односе. Блиски исток се окреће руској држави и доживљава нашу земљу као глобалног играча“ , истиче стручњак.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин посетио је Техеран 19.јула. Он је имао одвојени сусрет са председником Ирана Ебрахимом Раисијем, ајатолахом Хаменеијем а затим и трилатерални сусрет са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом. Пре његове посете Ирану, руски „Гаспром“ и иранска Национална нафтна компанија потписале су Меморандум о стратешкој сарадњи. У Националној нафтној компанији истичу да је реч о највећој страној инвестицији у историји нафтне индустрије Ирана. Меморандум предвиђа ископавања гасних налазишта на иранском острву Киш, развој нафтног налазишта „Северни Парс“ и „Јужни Парс“ и још шест других налазишта.Вредност уговора између две компаније је 40 милијарди долара.
Руски председник је истакао да су билатерални преговори били корисни. Како је изјавио, са Раисијем је детаљно разговарао о економији и договорили су се да интензивирају употребу националних валута у међусобним трансакцијама. Такође, треба напоменути да је ирански председник посетио Москву у јануару ове године. Он је том приликом поручио да Техеран жели свеобухватне и стабилне односе са Русијом.
Владимир Путин и Ибрахим Раиси - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
СВЕТ
Куцнуо је час да се заустави диктат Запада у целом свету: Сусрет у Техерану преломна тачка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала