- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Нагли скок броја оболелих од короне: Огласио се Батут

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIC Ковид амбуланта Дома здравља „Врачар“
 Ковид амбуланта Дома здравља „Врачар“ - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут" констатује да се у Србији током последње две недеље бележи континуирани пораст броје оболелих од Ковида-19 и то 14 пута, од 273 случаја забележена 13. јуна до 3.912 колико је регистровано 19. јула.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Пораст је посебно изражен током јула и у мањој мери је праћен и повећањем броја оболелих на болничком лечењу (88 колико је забележено 16. јуна до 250 колико је забележено 18. јула), због чега Батут препоручује вакцинисање онима који то нису учинили, а свима препоручује ношење маске у затвореном простору.
Батут наводи и да је ризик од смртности услед Ковида-19 у континуираном паду од новембра 2020. до јуна 2022. године, од када се одржава на нивоу од 0,8 процента, а што се може приписати вакцинацији.
Нагли пораст о којем сада извештава Батут бележи се у Београду и на подручју Западне Србије и Шумадије, у односу на Војводину где се уочава нешто спорији пораст и Источну и Јужну Србију где је ситуација још релативно мирна са изузетком појединих општина, попут Димитровграда, Велике Плане и Бојника.
У институту очекују даљи пораст броја оболелих имајући у виду годишње одморе и туристичке сезоне коју карактерише интензивније кретање становништва, при чему се у Србји тренутно региструју омикрон варијанта вируса и све његове субваријанте.
У поређењу са ранијим циркулишућим варијантама вируса, мање је вероватно да ће инфекције омикрон варијантом довести до озбиљног клиничког исхода који захтева болничко лечење или пријем у јединицу интензивне неге, оцењују у Батуту, те очекују да ће епидемиолошка ситуација у вези с Ковид-19 у наредном периоду бити нестабилна уколико се доследно не примењују мере превенције.
Препоручују зато свим грађанима који нису вакцинисани да то сада учине, а они који су се вакцинисали са две дозе треба да приме бустер дозе вакцине и то прву бустер дозу најмање три месеца од последње вакцинације.
Друга бустер доза се препоручује особама са посебним ризицима од инфекције, а то су особе са хроничним обоЉењима и стањима ослабљеног имунитета, особе старије од 60 година и здравствени радници.
Другу бустер дозу вакцине могуће је примити уколико је од претходне бустер дозе прошло најмање пет месеци.
Такође, независно од вакциналног статуса, свим грађанима се препоручује ношење заштитних маски и на отвореном у ситуацијама окупљања већег броја особа и када није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра, а нарочито у средствима јавног превоза, у чекаоницама, канцеларијама, лифтовима и другим местима где се окупља већи број особа. Препоручује се појачано одржавање хигијене руку и респираторне хигијене, а особе које имају повећан ризик од тешких форми болести посебно треба да избегавају места где се стварају гужве или, уколико их посећују, препоручује се ношење заштитних маски.
Свим особама које имају симптоме инфекције, посебно симптоме инфекције дисајних органа (нос, грло, плућа), препоручује се да се изолују у кућним условима и да се јаве лекару у ковид амбуланту.
Када је у питању радна или животна средина потребно је практиковати редовно чишћење и омогућити добру вентилацију затворених простора, проветравање природним путем где год је то могуће, а како су тренутно топли дани, препоручујемо да особе чешће бораве на отвореном и да се окупљања и дружења организују на отвореним просторима са мањим бројем људи.
Батут подсећа и на мере прописане за посене категорије, а што подразумева обавезно ношење маски у здравственим установама и установама социјалне заштите, као и забрану посета пацијентима у здравственим установама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала