- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Нема никаквог притиска и уцене Русије у области гаса

© Sputnik / СтрингерВентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини
Вентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Не може се говорити о неким притисцима и уценама Русије у гасном сектору, „Гаспром“ испуњава све обавезе, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Последњих дана чули смо много замерки. И госпођа (председник Европске комисије Урсула) фон дер Лајен и други представници Европске уније и из европских престоница – чујемо замерке да Русија користи гасну ситуацију за уцену, за политички притисак итд. У својим исцрпним изјавама датим у Техерану, као и на јучерашњем догађају преко Агенције за стратешке иницијативе, председник Путин је веома исцрпно објаснио да се не може говорити ни о каквом притиску или уценама“, рекао је Песков новинарима.
Он је нагласио да је то апсолутно лажна тврдња и да је Кремљ категорички негира.
„Председник је у Техерану јасно рекао: ‘Гаспром’ је испунио, испуњава и испуниће све своје обавезе“, додао је Песков.
Према његовим речима, све технолошке потешкоће са снабдевањем руским гасом проистичу из западних ограничења.
„Све технолошке потешкоће које су повезане са овим проистичу из ограничења која су увеле саме европске државе. Тачније, не државе, већ Европска унија. Управо та ограничења не дозвољавају поправку опреме, укључујући турбина које раде на компресорским станицама. И управо та ограничења доводе до тога да неки агрегати тренутно не могу да добију неопходно сервисирање“, објаснио је Песков.
Он је понови да су управо та ограничења узрок проблема Европљана, док је „Гаспром“ спреман да у потпуности испуњава своје обавезе.
После почетка војне специјалне операције Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине Запад је појачао санкциони притисак на Москву. Неке земље су објавиле о замрзавању руске имовине, многи брендови су напустили Русију. Европска унија је увела већ шест пакета санкција, укључујући ембарго на руски угаљ и нафту. Међутим, то се показало као проблем за сам Запад, јер је изазвао нагли раст инфлације и цена хране и бензина.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
„Стручњаци за нетрадиционалне односе" - Путин објаснио зашто на Западу поскупљују нафта и гас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала