- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руске снаге уништиле штаб СБУ у Краматорску

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаРуски војник на возилу вишецевног бацача ракета "Ураган"
Руски војник на возилу вишецевног бацача ракета Ураган - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија Русије настављају са нападима на војне објекте на територији Украјине. У претходна 24 часа погођено је девет командних места где су били стационирани страни плаћеници, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Такође је уништена 14. механизована бригада у Артјомовску и штаб Службе безбедности Украјине (СБУ) у Краматорску, шест складишта са ракетно-артиљеријским оружјем и муницијом у Доњецкој Народној Републици, Дњепропетровској области и града Николајева.
Конашенков је додао да су у оквиру контрабатеријске борбе уништени: батерија вишецевних бацача ракета „Ураган“ и батерија самоходних артиљеријских хаубица „Акација“ са радарском станицом за противбатеријско ратовање у Харковској области; осам украјинских водова вишецевних ракетних система „Град“ у Доњецкој Народној Републици, Запорошкој области и Николајевској области; девет артиљеријских водова хаубица Д-20 и седам артиљеријских водова топова Д-30 у Доњецкој Народној Републици, Запорошкој области и Николајевској области.
Борбени авион Ваздушно-космичких снага Русије у Доњецкој Народној Републици оборио је авион Су-25 украјинског ратног ваздухопловства.
Осим тога, руски ПВО системи оборили су хеликоптер Ми-8 украјинског ратног ваздухопловства у Николајевској области, као и пет украјинских беспилотних летелица у Харковској области и Доњецкој Народној Републици. Пресретнуто је осам ракета система „Ураган“ у Херсонској и Харковској области.
Према ажурираним подацима, 16. јула је у нападу високопрецизним оружјем руских Ваздушно-космичких снага на место привременог размештања неонациста у рекреативном центру „Империја“ у насељу Константиновка Одеске области убијено више од 600 припадника украјинских снага, укључујући и до 120 страних плаћеника. Осим тога, према ажурираним подацима, у високопрецизном нападу 17. јула убијено је више од 320 неонациста на територији складиште поврћа у Николајеву.
Због значајних губитака на истоку Украјине, становници западних региона мобилисани у редове Оружаних снага Украјине одбијају да иду у Донбас. Тако су припадници 100. бригаде територијалне одбране града Луцка у Волинској области у пуном саставу одбили да учествују у борбеним дејствима. Бригаду је разоружала команда Оружаних снага Украјине, подстрекачи су ухапшени и донета одлука о реформисању ове јединице.

Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 260 авиона, 144 хеликоптера, 1.577 беспилотних летелица, 356 противваздушних ракетних система, 4.135 тенкова и других оклопних борбених возила, 762 борбена лансера ракетних система, 3.174 артиљеријског оруђа и минобацача, као и 4.413 јединица специјалних војних возила.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала