- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Под хитно ћемо размотрити молбу Мађарске за додатном количином гаса

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаМинистри иностраних послова Русије и Мађарске, Сергеј Лавров и Петер Сијарто
Министри иностраних послова Русије и Мађарске, Сергеј Лавров и Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Мађарска жели да купи од Русије додатну количину гаса, а њена молба ће бити под хитно размотрена, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Данас су наше колеге саопштиле да је мађарска влада заинтересована за куповину додатне количине гаса ове године. Та молба ће бити под хитно размотрена“, рекао је Лавров након сусрета с министром иностраних послова Мађарске Петером Сијартом у Москви.
Руски министар је оценио да је разговор с мађарским колегом био веома садржајан и да је протекао у атмосфери поверења.
Уочи почетка разговора Лавров је истакао да Мађарска и Русија повећавају економску сарадњу, без обзира на санкциони притисак.
„Без обзира на тешку међународну ситуацију, без обзира на тежњу појединих партнера да појачавају санкциони притисак на Русију, наша сарадња се наставља. Прошле године смо успели да превладамо пад изазван пандемијо, да остваримо раст робне размене који је премашио 25 процената“, рекао је Лавров.
Сергеј Лавров је оценио да је посета шефа мађарске дипломатије правовремена и да ће допринети разматрању важних регионалних и међународних питања.
Према његовим речима, Русија и Мађарска се залажу за унапређивање партнерства и за реализацију великих пројеката у енергетској и саобраћајној сфери.
Он је додао да ће мађарског колегу информисати о развоју специјалне операције у Украјини.

„Знам да пажљиво пратите развој ситуације у Украјини, имајући у виду и интересе мађарске националне мањине. Данас смо спремни да вам испричамо како видимо развој специјалне војне операције и какве су перспективе решавања те озбиљне кризе", истакао је Лавров.

Уочи почетка разговора с министром иностраних послова Русије Петер Сијарто је рекао да се Будимпешта нада да ће бити повећан обим испорука руског гаса, као и да јој је циљ да се повећа безбедност електроснабдевања Мађарске у наредним месецима.
Он је након састанка с руским колегом истакао да је Мађарска предузела мере за пријем додатне количине гаса из правца југа и интерконектор на граници с Аустријом и Словачком.

„Физичка стварност остаје физичка стварност. Без руских извора таква количина додатног руског гаса у Европи се просто не може купити. Због тога смо ми у Мађарској предузели све неопходне мере како бисмо могли да примимо додатне количине гаса преко јужног правца, кроз интерконектор који се налази на граници са Словачком и Аустријом. То значи да свакодневно можемо да примимо 20 милиона кубних метара гаса", рекао је Сијарто.

Посета Сијарта Москви и његови разговори с Лавровом до последњег тренутка нису били најављивани.
Шеф мађарске дипломатије ће данас разговарати и с руским вицепремијерима Александром Новаком и Денисом Мантуровом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала