- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Све како би се усташки злочини и њихове жртве заборавиле“: Преорано партизанско гробље у Хрватској

© Sputnik / СпутњикНационални парк "Дурмитор"
Национални парк Дурмитор - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Пре неколико недеља тешка механизација Хрватских шума, предузећа у државном власништву, преорала је старо партизанско гробље на Барин-коси, у пределу Магарчевац, на Петровој гори. Најпре су посекли дрвеће, затим преорали велики број гробова обележених крстовима и на крају изравнали земљиште како би направили шумски пут, пишу хрватски медији.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Чим је та сеча започела дошао сам овамо с неколицином мештана да молим раднике да не дирају гробље, али ништа није помогло. Када је преко гробова изграђен широк пут куцали смо на многа врата покушавајући да спречимо даљу девастацију, али све је узалуд, никакве вајде од тога“, каже за хрватски портал Новости Бранко Гвозденовић из Кључара.
Како се наводи, гробље је за становнике села, како за шачицу преосталих тако и за све који су расељени, било од велике важности, јер нема породице у којој неко није ту сахрањен након злочина усташких крвника.

„Овде су 1. априла 1942. усташе свирепо убиле 128 жена и деце из Кључара, Брда Утињског, Војнић Колодвора и Габрића. Гробове својих мајки, супруга, сестара, деце и унучади означили смо крстовима тек након рата. На овом месту сахрањени су моја бака, две тетке и ујак. Моја мама Даница Мамула у том покољу је задобила тринаест рана, а преживела је тек пуким случајем, само зато што се под окриљем ноћи некако домогла партизанске болнице”, објашњава Гвозденовић.

Иако су мештани ово гробље уређивали с посебном пажњом и неколико пута годишње косили, остављали цвеће и венце, багери Хрватских шума су за неколико дана све преорали, као да никада није постојало. Сада је остало свега неколико бетонских гробница.
„Кад сам видео што је овде урађено, ноге су ми се одсекле. Још сам тужан и бесан јер ми се све чини да усташки злочини и њихове жртве морају пошто-пото бити заборављени. Нема ово везе са шумским путем, он се могао пробити и десетак метара јужније. Све је ово добро организовано и изведено намерно и смишљено, па је пут прешао преко гробова мајке и брата Бранка Мамуле, некадашњег савезног секретара унутрашњих послова и начелника Генералштаба СФРЈ”, каже Душан Црнковић, бивши председник војничких антифашиста који су деценијама бринули о гробљу на Магарчевцу.
Из Хрватских шума наводе да се радило о запуштеном гробљу „на којем се назиру укупно три споменика“. Кажу да су радови на том подручју започели 2016. године сечом стогодишње шуме и садњом букви чија висина сада, како су се похвалили, досеже четири метра, наводи портал.
Посебно су, тврде, пазили да притом не оштете споменике па су морали „направити одређена техничка решења“ и напомињу да гробље, као такво, није уцртано у карту.
Кажу и да су радови на шумском путу обављени још прошле године, уз предузимање свих мера заштите.
„Уз максимално разумевање и поштовање гробова и њихових ближњих који их посећују, увек смо настојали да нађемо компромис с прописаним радовима газдовања шума и очувањем трагова историје“, тврде из Хрватских шума.
Кажу још да је изградњом шумског пута олакшан приступ аутомобилом онима који посећују обележје и да стоје на располагању за помоћ ако је неко заинтересован за шетњу, спорт или рекреацију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала