Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Високи Дечани: Заштита КФОР-а и даље неопходна

CC BY-SA 4.0 / MeritaKoqi (cropped photo) / Манастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Из манастира Високи Дечани саопштено је вечерас да је потребно да војници КФОР и даље чувају манастир због напада албанских екстремиста.
Саопштење је уследило након изјаве министра културе привремених приштинских институција Хајруле Чекуа да Дечанима више није потребна заштита војника КФОР и у њему се наводи:
"Потребна је (заштита) због четири оружана напада албанских екстремиста, графита Исламске државе на нашим зидовима, хапшења наоружане групе Албанаца 2016. на нашим капијама, непоштовања закона Приштине, али и судске пресуде".
У саопштењу на Твитер налогу манастира наводи се и да је присуство КФОР неопходно због политичке, правне и безбедносне нестабилности за неалбанске грађане на Косову и Метохији.
"Влада у Приштини се понаша као да је ово етнички чиста албанска земља. Нашем манастиру се често негирају идентитет, законска права, а изложен је и говору мржње у медијима. Све док наш живот на КиМ буде угрожен (као што су признали УНЕСЦО, ЕвропаНостра и друге међународне организације) потребна нам је заштита КФОР, институционална и безбедносна", поручују у саопштењу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала