- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западни ламент над Маријом Драгијем: Да ли ће Италија искочити са европских шина?

© AP Photo / Andrew MedichiniМарио Драги
Марио Драги - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Пратите нас
Оставка премијера Италије Марија Драгија која је ражалостила Запад могла би да буде увод у заокрет италијанске политике ка десним водама, али очекивања да Италија може искочити из европских шина засад није оправдана. О томе би имало смисла размишљати када дође зима и економска криза.
Овако Милан Игрутиновић из Института за европске студије анализира изазове пред којима се налази Италија након синоћњег гласања у Горњем дому и оставке председника Владе који је словио за стабилну политичку руку која води „пословично“ нестабилан италиjaнски брод, као данашње одлуке председника Италије Серђа Матареле да распусти парламент.

Нови премијер или избори?

Иако његовим одласком није нужна промена италијанске политике, не треба искључити могућност да она буде увод, почетак дугог пута са неизвесним крајем.
© AP Photo / Alberto PizzoliЗаседање Парламента Италије
Заседање Парламента Италије - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Заседање Парламента Италије

„За Италију постоје два излаза из ове ситуације - или нови избори који не би требало да се одрже пре 2023. или да владајућа већина која је у процесу реконфигурације изабере новог председника Владе“.

Ближи Вашингтону него Риму

Ингрутиновић објашњава да је реч о врло шареној коалицији, врло шарених ставова која чини једну концентрациону владу која се може договорити око новог премијера мада у овом тренутку није јасно ко би могао да замени Марија Драгија.
© Sputnik / Илья ПиталевМаријо Драги
Маријо Драги - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Маријо Драги

„И италијанска штампа и западни медији ламентирају над падом Марија Драгија са власти. Он је уживао већу популарност у Бриселу и Вашингтону него самој Италији. Као бивши гувернер Европске централне банке и неко ко је 2011. изговорио чувену реченицу да ће бранити евро по било коју цену, чиме је поставио курс Централне банке у временима кризе, Драги је побрао ловорике међународне финансијске заједнице. “

Резултати на десној страни

Ако буду колабирали преговори и буде се ишло на нове изборе, у надметању ће, уверен је Игрутиновић, осетно боље проћи десне партије које су покупиле највећи број гласова учестало незадовољних људи који нису претерано идеологизовани ни у лево ни у десно.
„Резултати ће свакако бити нахерени на десну страну нових избора, али у контексту садашње власти која је компромис неколико партија нема превише маневарског простора за велики заокрет“.

Политика санкција етаблирана, али зима долази

На питање да ли онда ову оставку треба само регистровати или уважити, дати за право онима који у њој виде најаву стрмог заокрета италијанске, пре свега, спољне политике, Игрутиновић каже да је прва опција реалнија - регистровати оставку и пазити на конфигурацију Владе и унутрашњих односа.
© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Сједињених Америчких Држава и Европске уније у Бриселу
Заставе Сједињених Америчких Држава и Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
Заставе Сједињених Америчких Држава и Европске уније у Бриселу

„Тешко је замислити да ће се било која влада ЕУ усудити да потпуно искочи из шина текућих санкција ЕУ јер би политичка цена за било коју од тих влада била превелика, бар у овом тренутку. Политика санкција је већ на неки начин етаблирана и није реално очекивати неке промене бар пре врхунца кризе, уколико је буде на зиму“, закључује Игрутиновић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала