- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ дала рок Мађарској и запретила укидањем средстава

© Fotolia / YurlickЗаставе Мађарске и ЕУ на улазу у председничку палату у Будимпешти
Заставе Мађарске и ЕУ на улазу у председничку палату у Будимпешти - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Европска комисија је дала коначан рок од месец дана Мађарској да делује по питању владавине права пре него што од влада земаља Европске уније буде затражено да суспендују средства које Будимпешта треба да добије у оквиру буџета двадесетседмочланог блока за период 2021-2027.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Комисија је саопштила да је овластила комесара за буџет Јоханеса Хана да обавести Будимпешту о мерама које извршна власт ЕУ намерава да предложи државама ЕУ ако Мађарске мере ремедијације не буду адекватне, преноси Ројтерс.
„Мађарска сада има рок од месец дана у оквиру којег може да достави своје примедбе и било какве додатне чињенице, нарочито о сразмерности мера које предвиђа Комисија", наводи се у саопштењу ЕК.
Нови рок је део процедуре ЕУ, назване "механизам условљавања", која је осмишљена да заштити финансијске интересе блока од потенцијалног кршења владавине права земаља чланица. Тај механизам је одвојен од других поступака везаних за владавину права које је ЕУ покренула против Мађарске.
Због забринутости за новац из буџета ЕУ, Комисија је у априлу увела „механизам условљавања" против Мађарске. што би на крају могло да доведе до суспензије исплате 21 милијарде евра Мађарској из касе тог блока.
Комисија сматра да је новац ЕУ у Мађарској у ризику због, како каже, корупције која може бити у форми тендера за пројекте које финансира Брисел, а у којима учествује само један понуђач, обично повезан са владајућом странком.
Извршна власт ЕУ је такође забринута за независности правосуђа, медија и невладиних организација у Мађарској, додаје британска агенција.
Мађарски премијер Виктор Орбан је раније одбацио примедбе ЕУ и САД у вези с корупцијом у тој земљи, али су највиши мађарски званичници протеклих недеља рекли да је Будимпешта спремна да сарађује са Комисијом на решавању проблема.
Будимпешта је ове недеље понудила да смањи број јавних тендера на којима учествује само један понуђач на 15 одсто од укупног броја. Такође је понудила да доношење закона у Мађарској учини транспарентнијим и инклузивнијим.и да дозволи судовима да наложе тужиоцима покретање спора чак и ако су тужиоци одлучили да то не чине, преноси Танјуг.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
СВЕТ
Мађарска до краја заоштрила однос према антируском Западу: Позив да се Европа призове памети
Мађарска застава - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
СВЕТ
Мађарска предлаже радикалне промене у ЕУ: Неутралност и потврда хришћанских корена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала