- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“ по трећи пут затражио од „Сименса“ документа о турбини за „Северни ток“

© Sputnik / Лола ЂорђевићГазпром нефт
Газпром нефт - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Руска компанија „Гаспром“ већ трећи пут јавно захтева од компаније „Сименс енерџи“ да потврди да се турбина за „Северни ток“, која је задржана због канадских санкција, може вратити у Русију.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„'Гаспром' се више пута обраћао компанији 'Сименс' са молбом да достави званична документа која потврђују давање изузећа од актуелних санкционих режима Канаде и ЕУ како би се Русији вратио гасно-турбински мотор за компресорску станицу 'Портова' који је поправљен у Канади“, прецизирано је у саопштењу.
Међутим, „Сименс“ још увек није доставио документа.
„Узимајући у обзир значајне потенцијалне ризике у случају непоштовања свих утврђених процедура, 'Гаспром' је био приморан да се поново обрати 'Сименсу' са таквим захтевом“, наводи руска компанија.
Посебно се истиче да услови уговора не предвиђају додатне обавезе руске стране за добијање турбине.
Како је саопштено из „Сименса“ за Спутњик, компанија би желела да испоручи Русији турбину за „Северни ток“ што је пре могуће, али рок испоруке не зависи само од њиховог деловања.
Компанија „Гаспром“ је главни снабдевач гаса у Европи. Од 16. јуна је смањио испоруке преко „Северног тока“ до 40 одсто капацитета, приписујући то проблемима са одржавањем гасних турбина на компресорској станици „Портова“. Тада је компанија саопштила да „Сименс“ због канадских санкција не може да врати са поправке гасне турбине. Међутим, Канада је одлучила да ослободи опрему „Гаспрома“ од санкција до краја 2024. године, што је потврдио и премијер земље Џастин Тридо.
Руска компанија је саопштила да нема ни један документ који ће омогућити „Сименсу“ да извезе из Канаде мотор за компресорску станицу „Портова“ и не може да закључи како како ће се ситуација даље развијати како би се обезбедио сигуран рад станице.
Гасна компресорска станица Минска - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
РУСИЈА
Путин открио зашто је Канада задржала турбину за „Северни ток 1“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала