Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кон: Убрзава се активност вируса, маске у болницама неопходне

© Sputnik / Лола ЂорђевићАнтигенски тест
Антигенски тест  - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Из недеље у недељу се убрзава активност вируса корона и повећава број заражених, изјавио је епидемиолог Предраг Кон и истакао да је ношење маски у болницама и даље на снази. Он је позвао грађане да поштују ту меру како се не би инфицирало још више људи.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Кон је рекао за ТВ Пинк да је за сваки боравак у затвореном простору најбезазленија и најсигурнија мера ношење маске и да када би то сви радили заштита би била 95 одсто.
„Још увек се налазимо у ситуацији да ће и даље бити пораста броја заражених, то забрињава, али чињеница је да је тренутно у Србији присутан искључиво омикрон“, навео је Кон.
Он је рекао да то утврђује наш Национални институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и додао да је 6. јуна било испод један одсто присуства подваријанте омикрона, а сада је близу 28 одсто.
На питање да ли се особа може заразити иако је примила четири дозе вакцине, Кон је одговорио да „свако може бити Бајден“, алудирајући на америчког председника који има благи облик ковида, иако је вакцинисан четири пута.
„Овај вирус је јако заразан, неочекивано заразан и сваки наш човек може да буде Бајден, али вакцина је још увек темељна заштита и ефективност је већа од 70 одсто“, поручио је Кон.
Он је позвао старије грађане, посебно оне који припадају групи слабијег имунитета, да приме бустер, уколико то још нису учинили, преноси Танјуг.

Биће и 5.000 заражених дневно

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић оценио је да тренутно у Србији циркулише више варијанти корона вируса и да сви заједно доприносе заражавању, и нагласио да би било добро да маске носе они који имају симптоме.
Тиодровић за Блиц наводи да је реч о варијантама БА2, БА4, БА.5, а да се у Европи већ појавила и варијанта БА 2.75 односно кентаур, који ће, може се очекивати, ускоро стићи и у Србију.
„Вероватно ћемо доћи и до 5.000 заражених по дану, али број инфицираних је већи него што је званично забележено“, рекао је он.
Епидемиолог је додао да су симптоми блажи, да их неки и немају па се не тестирају и да зато каже да сигурно има више заражених.
Подсећа да су маске остале као препорука и било би добро да их носе они који имају симптоме или су допутовали или имају контакт са ризичним особама.
Како каже, у болницама доминирају старији људи, као и невакцинисани и додаје да ипак нема места за панику, али има за опрез, преноси Танјуг.
Корона вирус - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
ДРУШТВО
Шеклер: Дневно ће бити и 20.000 новозаражених короном
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала