- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров уочи посете Африци: Радимо на смањењу улоге долара и евра у трговини

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Русија и афрички партнери раде на доследном смањењу удела долара и евра у међусобној трговини, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров за афричке медије. Он је, такође, истакао да Москва поштује суверенитет афричких држава и да никоме ништа не намеће.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Јасно је да текућа геополитичка ситуација захтева одређене корекције механизма наше сарадње: пре свега, реч је о обезбеђивању несметане логистике и успостављању система финансијских обрачуна који су заштићени од спољног мешања. Русија у сарадњи са партнерима предузима кораке за проширење употребе националних валута и платних система“, објаснио је Лавров.
Министар је још нагласио да ће Москва наставити да испуњава своје обавезе по питању испорука афричким земљама прехрамбених производа, ђубрива и енергената, без обзира на западне санкције.
Дипломата је истакао да је Русија веома свесна значаја руских испорука друштвено важних производа, укључујући храну, многим светским државама.
Лавров је објаснио да је још током кризе изазване вирусом корона, колективни Запад, користећи механизам валутне емисије, преусмерио на себе робне и прехрамбене токове, погоршавши положај земаља у развоју које зависе од увоза прехрамбених производа. Управо тада је, оценио је министар, и почела да се ствара тешка ситуација на тржишту хране.
„Западне санкције, уведене Русији последњих месеци, додатно су погоршале негативне тенденције“, оценио је он.
Дипломата је истакао да Русија дубоко поштује што се афричке земље нису придружиле антируским санкцијама и цени одмерени став земаља Африке поводом ситуације у Украјини и око ње.
Према речима министра, развој мултилатералне сарадње са афричким земљама остаје међу важним приоритетима спољне политике Русије.
Ларов је такође истакао да Русија „никоме ништа не намеће и не учи друге како треба живети“.
„Веома поштујемо суверенитет афричких држава и њихово неодвојиво право да саме одређују како ће се развијати. Чврсто смо привржени принципу ‘афрички проблеми – афричко решење’. Овај приступ развоју међународних односа кардинално се разликује од логике које су наметале некадашње метрополе ‘лидер следбеник’, а која одражава застарели колонијални модел“, закључио је Лавров.
Портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова, саопштила је раније да ће шеф руске дипломатије од 24 - 28. јула посетити Египат, Етиопију, Уганду и Републику Конго.
Председник Русије Владимир Путин и председник Сенегала Маки Сал - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2022
РУСИЈА
Председник Сенегала са Путином: Запад да укине санкције, немамо жита ни ђубрива
Сенегалски председник Маки Сал стиже на самит лидера Г20, који се одржава у Хамбургу - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2022
РУСИЈА
Амерички медији о посети председника Сенегала Русији: Дипломатска победа Путина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала