- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Може ли Украјина да мобилише милион војника /видео/

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaУкрајински војник на положају на контакт-линији у Доњецкој области на истоку Украјине
Украјински војник на положају на контакт-линији у Доњецкој области на истоку Украјине - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Украјински министар одбране Алексеј Резников званично је, у интервјуу британским новинарима, објавио наредбу Владимира Зеленског да у наредним недељама или месецима поврати југ. Тачније – територије Херсонске и Запорошке области, које су сада под контролом руске војске.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Да би остварио тај циљ, украјински председник је обећао да ће створити милионску војску - 700 хиљада војника и још 300 хиљада људи који ће служити у Националној гарди Украјине, полицији и пограничним службама.
Ово, наравно, није први пут да политичари и генерали у Кијеву поносно најављују предстојећу контраофанзиву на јужном делу територије, али су овог пута чак објавили и време кад ће то урадити -"почетак или средина августа". Наравно, вероватно сваки Украјинац зна да Генералштаб прави план офанзиве, истовремено спроводећи невиђене размере мобилизације. Поред тачног времена напада, пажњу привлаче наведене бројке.
Да ли Кијев заиста може да мобилише милионску војску за кратко време до почетка најављене офанзиве?
Одговор је да, формално, може. Сада се број војника у украјинским трупама приближио бројци од планираних 700 хиљада људи. Али од тога је само око 100-150 хиљада оних који су служили у војсци пре почетка специјалне операције. Украјинска војска је тада бројала 250 хиљада бораца, али само око 100,150 хиљада је било у функцији. Од тога на око 50-60 хиљада више не може да рачуна јер су убијени или тешко рањени.
Још око пола милиона регрута Украјина је напабирчила током три мобилизације. Узгред речено, планови мобилизација углавном су остваривани само са 50-60 посто. Хиљаде војних обвезника, па и старијих мушкараца, бежали су преко границе представљајући се као избеглице. Сада их кијевске власти плаше Кривичним законом и траже да се врате. А да остали не би побегли из земље, Генералштаб Украјине издао је директиву којом забрањује мушкарцима да напуштају не само своју земљу, већ и регион (иако им није забрањено да излазе из куће!). То је изазвало огроман отпор народа, па је и Зеленски морао да ретерира – све је свалио на војску, укорио главног команданта Залужног и затражио "да се промени тај блесави закон". У сваком случају, почела је нова мобилизација која већ обухвата инвалиде, људе граничног узраста и опасне криминалце пуштене из затвора.
Младе људе одводе са улица, плажа, па и из цркава. Дописници разних медија већ јављају да се они који се опиру мобилизацији, одводе насилно, чак и са лисицама.
У сваком случају, колико год да буде регрутованих, нова украјинска војска ће бити веома "шарена". У њој ће бити дојучерашњи студенти, возачи, фризери и кувари, грађевинци, водоинсталатери и наставници. Они ће, заиста, моћи да носе пушку, али неће умети да ратују. И док је са Запада стизало углавном старо совјетско оружје, можда су се некако могли и оспособити, али украјинска војска се убрзано наоружава све савременијим западним оружјем којим не зна да рукује. Петнаест, или месец дана обуке у иностранству групе људи који би стечена знања пренели саборцима, не помажу много. Oвим "топовским месом " (како се и сами називају) украјински генерали запушавају рупе на фронту. А заробљени украјински војници говоре о ниском моралном духу својих сабораца и читавим четама па и батаљонима који су спремни да се предају.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала