- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачки посланик: Активирање „Северног тока 2“ једно од решења енергетске кризе

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБундестаг
Бундестаг - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Ускоро можемо очекивати потпуни колапс у снабдевању енергентима, влада нас већ припрема за то, изјавио је у интервјуу за Спутњик Еуген Шмит, посланик Бундестага испред партије „Алтернатива за Немачку“. Он је додао да би нека од решења кризе могла да буду пуштање у рад гасовода „Северни ток 2“, као и поновно покретање нуклеарних електрана.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како бисте оценили тренутну енергетску ситуацију у Немачкој, као и у наредном периоду?
- Ситуација је драматична и у потпуности је повезана са идеологизованом спољном и унутрашњом политиком савезне владе. У најскорије време, а посебно на зиму, можемо очекивати потпуни колапс у снабдевању енергентима. Према суморним изјавама немачког министра економије Роберта Хабека, приметно је да нас влада већ припрема за то.
Које грешке немачких политичких кругова су, према вашем мишљењу, довеле до опасности од кризе?
- Пре свега, поражавајући и потпуно погрешан „енергетски заокрет“. За време владе Ангеле Меркел, федерална влада је одустала од нуклеарне енергије, као и од стабилне и поуздане енергије угља. Уместо тога, она је, без обзира на сва упозорења, ставила акценат на такозвану „зелену енергију“. Показало се да је тај корак потпуни неуспех.
Затим, неуспешнима су се показале антируске санкције, које апсолутне нису ефикасне против Русије, али зато погађају наше становништво. Савременим гасоводом „Северни ток 2“ Немачка би могла да поуздано и повољно добија гас из Русије, али је тај пројекат сада замрзнут, науштрб наше индустрије и милиона грађана.
Које мере би, по Вашем мишљењу, влада требало да предузме за превазилажење могућих потешкоћа?
- Проблеми од којих нам прети опасност ове зиме су потпуно поражавајући и тренутно их не можемо ни замислити у потпуности. Истовремено, лако се дају решити. Потребно је, коначно, пустити у рад „Северни ток 2“. Затим, поново покренути наше нуклеарке, које би радиле, док се не нађе неко разумно решење. Непромишљени и панични „енергетски заокрет“, који води деиндустријализацији Немачке и сиромаштву милиона људи, не може се назвати прихватљивим резултатом.
Будући да сте овлашћени за права „руских Немаца“, прогласили сте борбу против русофобије у Немачкој. У чему се одражава та борба? Може ли се рећи да је талас дискриминације према грађанима земље који говоре руским језиком у последње време у опадању?
- Након почетка сукоба у Украјини у Немачкој је био приметан пораст насиља према грађанима који говоре руским језиком, а нико притом није очекивао да ће оно имати тако катастрофалне размере. Људима су уништавали аутомобиле, негде им је био забрањен приступ, били су изложени физичком и вербалном насиљу. Чак су у школама и вртићима забележени напади на децу са руским коренима. Ако се грађани који говоре руским језиком нису изјашњавали на одговарајући начин поводом сукоба или се нису дистанцирали од Русије, претио им је губитак посла, као што се то догодило диригенту Минхенске опере Гергијеву, или друштвена стигматизација.
Добио сам стотине писама у којима су људи писали о сличним ужасним инцидентима.
Како се може ефикасније борити против дискриминације руских Немаца?
- Руски Немци апсолутно нису криви за сукоб у Украјини. Чињеница да је управо овај део друштва био подвргнут нападима, повезан је, пре свега са оним у каквом светлу су немачки државни медији представљали ситуацију, као и савезна влада која непрестано подгрева стереотип о „злим Русима“. Када дође до агресије према руским Немцима, веома је важно то пријавити органима реда и објавити.
Сада је веома важно да се замислимо о блиској будућности. Треба да опет, коначно, почнемо да комуницирамо једни с другима. „Рововски ратови“ унутар нашег друштва или чак хладни ратови против страних сила никада нам нису добро донели, па неће помоћи ни сада. Одавно је време за повратака за преговарачки сто и бригу о свету – то је у интересима свих нас.
Претходно је немачки министар економије Роберт Хабек изјавио да би пуштање у рад гасовода „Северни ток 2“ означило капитулацију Европе пред Русијом.
Раније је шеф комитета за енергетику и заштиту климе при Бундестагу Клаус Ернст апеловао да се почне са преговорима о покретању гасовода „Северни ток 2“ како би се осигурале испоруке гаса у Немачку.
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
СВЕТ
Шолц: Сви смо пред великим изазовом
Нафтни танкери - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РУСИЈА
Блумберг: Танкери који су превозили иранску нафту прешли на транспорт руске сировине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала