Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић на вежби „Гружа 2022“: Уложићемо још 100 милиона евра у наменску индустрију

© МУПВежба МУП-а Гружа 2022.
Вежба МУП-а Гружа 2022. - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио данас након завршене показно-тактичке вежбе МУП-а "Гружа 2022" да је она изванредно изведена и честитао припадницима полиције на успшесној вежби која је први пут изведена на такав начин.
Вучић је рекао да је у питању била технички веома тешка вежба и да је имао у једном тренутку страх и питао се да ли ће све бити у реду и да су се одлично показали алпинисти и рониоци.
"Обавили су изванредан посао и показали оно што пре нисмо на овакав начин вежбали", навео је он.
Председник је рекао да нам још неке ствари недостају и да ће бити набављена додатна средства за ноћна дејства у наредном периоду.
Додатна финансијска средства ћемо определити и даље побољшати животни стандард припадника полиције, истакао је Вучић.

"Ево сад ћу рећи, уложићемо још 100 милиона евра у наменску", истакао је председник Вучић одговарајући на питања новинара у вези са показном вежбом јуче у Никинцима на којој је присуствовао председник Египта Абдел Фатах ал Сиси.

Приметио је да су хеликоптери током вежбе стајали на тако малој висини и да су неки били у страху да ли ће издржати тако, али да је све добро прошло.
Током вежбе, више од 200 полицијских службеника, уз употребу најсавременијих возила и опреме приказало је обученост и способност у одбрани највиталнијих објеката значајних за живот грађана, привреду, економију и енергетику и то кроз садејство са копна, ваздуха и воде.
У акцији су учествовали припадници ПУ Крагујевац, Жандармерије, Ронилачке јединице Жандармерије, као и Хеликоптерске јединица МУП-а.
Од опреме, у вежби се користи девет специјалних и борбених оклопних возила: М11, М15, Лазар 3, Хамери, Дефендери, квадови, хеликоптери Газела и X145М, борбени десантни гумени чамци Зодијак и десантни чамац Премакс.
Биће приказан и рад снајперских тимова, ронилачких тимова са десантним чамцима, упадних тимова који ће се из хеликоптера, користећи технику „Фаст ропе“, спустити на брану и алпинистичким техникама, користећи инфраструктуру бране, извршити упад у отворе и просторије бране.
Све време подршку са копна и упад са копна вршиће пешадијски тимови Жандармерије.
Вежба се изводи у пет етапа, од постављања уже и шире блокаде бране, до потпуног савладавања и неутралисања терориста.
У првој фази обавља се постављање шире и уже блокаде, а то ће учинити полицијски службеници ПУ Крагујевац и Жандармерије, док ће у другој фази бити обављено неутралисање обезбеђења бране (ДТГ) и у трећој се изводи координисан прилаз полицијских службеника објекту и постављање обезбеђења и ватрене подршке упадним тимовима.
У четвртој фази изведена је координирана акција упада у објекте, неутралисање ДТГ-а и контрола објекта, а у петој идентификација лица и пружање помоћи повређенима и обезбеђење лица места за вршење увиђаја.
Сценарио за вежбу подразумева да су брану на језеру Гружа у селу Пајсијевић заузеле снаге ДТГ-а, блиске терористичкој организацији ИСИЛ, а по наређењу Директора полиције, снаге Жандармерије су ангажоване у циљу неутралисања ДТГ-а и враћање бране под контролу снага безбедности Републике Србије.
У групи ДТГ-а има 25 до 30 особа, са минимум једним теренским моторним возилом, стрељачким наоружањем и импровизованим екслпозивним направама, а циљ им је ширење панике и страха и дестабилизација енергетског система Србије, као и рушење бране уколико се не испуне њихови услови.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала