Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Да ли ће одлука Европске централне банке о подизању камата погодити Србију

© AFP 2023 / DANIEL ROLANDЗграда Европске централне банке
Зграда Европске централне банке - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Професор Београдске банкарске академије Малиша Ђукић изјавио је да је одлука Европске централне банке (ЕЦБ) да подигне референтну каматну стопу очекивана и да неће директно утицати на отплате кредита у Србији.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Повећења кључних каматних стопа у еврозони је дуго очекивано, због високе стопе инфалације и растућих ценовних притисака. Тржишта новца су без претходног повећања кључних каматних стопа у Европи већ одреаговала, што сведочи и чињеница да је еурибор повећан пре одлуке ЕЦБ-а“, рекао је Ђукићза Танјуг.
Како је напоменуо, са аспекта утицаја на пословање банака и отплату кредита, еурибор је један од кључних елемената.
„На финансијским тржиштима генерално очекивања имају кључну улогу и врло је вероватно претходни скок ерурибора био базиран на очекивањима да ће ЕЦБ повећати референтну каматну стопу, па је еурибор повећан, тако да у том смислу сама одлука ЕЦБ-а неће директно утицати на отплату кредита у Србији“, нагласио је Ђукић.
Он је упозорио да је један од кључних фактора који ће у будућности одредити кретање цена глобално, а самим тим и монетарну политику у Европи, односно утицај на отплату рата кредита, дужина трајања кризе у Украјини.
„Поремећаји на светским тржиштима роба, од хране на даље, у великој мери узроковани су сукобима и покиданим ланцима снабдевања као последицама самог рата. Што рат дуже буде трајао биће теже по европску привреду, односно по цене, а самим тим и висину каматних стопа“, додао је професор Београдске банкарске академије.
Објаснио је да Немачка, због скока цена енергената, има скупе импуте и њихова роба на међународним тржиштима је скупља и мање конкурентна у поређењу са робом из САД и других земаља које нису у тој мери погођене скоком цена енергената.
Ђукић је навео да, с друге стране, постоји проблем тражње, јер је Кина, као један од највећих трговинских партнера Немачке, суочена са поновним затварањима због ковида, што изазива пад тражње робе из Европе.
„Када се све то сабере имамо раст увоза у Европи који није пропраћен одговарајућим растом извоза и аутоматски валута еврозоне слаби, губи на вредности, што са растом цена намеће притисак на каматне стопе, односно формирање очекивања да ће каматне стопе и даље да расту“, оценио је Ђукић.
Због тога је закључио да ће врло вероватно ЕЦБ поново да коригује кључне каматне стопе до краја ове године.
Зграда Европске централне банке - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
СВЕТ
Европска централна банка подигла каматне стопе како би се изборила са инфлацијом
Калкулатор - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Да ли ће и колико расти камате на кредите
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала