- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска уништила четири америчка система "химарс"

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаВојна операција у Украјини
Војна операција у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
У периоду од 5. до 20. јула руске снаге су вископрецизним оружјем уништиле четири вишецевна ракетна система „химарс“ америчке производње, саопштило је Министарство одбране Русије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Председник Уједињеног комитета начелника Штабова САД Марк Мили изјавио је пре неколико дана да су се САД и њихови савезници обавезали да Украјини испоруче 20 система "химарс", а да јој је до сада предато 12.
Портпарол Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков, рекао је да су руске војне снаге ликвидирале до 300 украјинских националиста – припадника формације „Црна стотина“ и више од 40 јединица њихове специјалне опреме, које су се налазиле у једној од школа у Краматорску у Доњецкој Народној Републици.
У саопштењу се наводи да је високопрецизним оружјем руске војске уништено и складиште ракетно-артиљеријског наоружања 59. моторизоване пешадијске бригаде Оружаних снага Украјине, које је смештено у производном хангару на територији индустријске зоне у источном делу града Николајева.
Том приликом је, према саопштењу, ликвидирано до 30 људи и уништено шест оклопних и аутомобилских возила, преко две хиљаде граната за вишецевне бацаче ракета „Град“, око хиљаду граната за самоходне хаубице „Акација“.
Истиче се да непријатељ трпи значајне губитке у наоружању које му испоручује Запад.
Како се наводи, оперативно-тактичка авијација Ваздушно-космичких снага Русије је у области насеља Черевковка у Доњецкој Народној Републици уништила лансер противаздухопловног ракетног система „Бук-М1“.
Поред тога, пресретнуте су две гранате вишецевног ракетног система „Ураган“ у рејонима Топољско и Мала Камишеваха у Харковској области.
У току претходног дана, руска средства противваздухопловне одбране оборила су 12 украјинских дронова у рејонима Мала Камишеваха, Вернопоље, Окњино, Балаклеја, Вербовка и другим у ДНР.
Такође се истиче да су елиминисана четири вода вишецевних ракетних система „Град“, 24 вода артиљеријских хаубица „Д-20“ и 13 водова артиљеријских топова „Д-30“.
Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија Русије настављају са нападима на војне објекте на територији Украјине. Наглашава се да је током претходног дана уништено шест командних пунктова, укључујући 92. механизовану бригаду у рејону Рогањ у Харковској области, командно-посматрачки пункт батаљона 72. механизоване бригаде украјинских снага у рејону Сербрјанка у ДНР, као и пет складишта са ракетно-артиљеријским наоружањем и мунуцијом у рејонима насеља Зајцево у ДНР и Вишњево и Успеновка у Запорошкој области.
У саопштењу се закључује да је од почетка специјалне операције Русије у Украјини укупно уништено: 260 авиона, 144 хеликоптера, 1.589 дронова, 357 противваздушних ракетних система, 4.141 тенк и остала борбена оклопна возила, 762 борбена возила вишецевних бацача ракета, 3.176 оруђа теренске артиљерије и минобацача, као и 4.453 јединице специјалних војних возила.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
РУСИЈА
Захарова: Савезничке снаге ће ускоро очистити ДНР
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала