- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска војска упозорава: Украјина планира да дигне у ваздух складишта радиоактивног отпада у ДНР

CC BY 2.0 / Ministry of Defense of Ukraine / Flickr / Украјинска војска на контакт линији у Донбасу
Украјинска војска на контакт линији у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Украјинска војска је у ДНР минирала складишта радиоактивног и хемијског отпада металуршког предузећа за производњу олова и планира да их дигне у ваздух приликом повлачења, саопштио је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије Михаил Мизинцев.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према његовим речима, кијевске власти су припремиле још једну провокацију на опасном објекту како би оптужиле руске јединице да наводно стварају опасност од радиоактивне контаминације појединих региона Украјине.
Мизинцев је саопштио да су украјински неонацисти минирали мостове преко реке Плоска Осокоровка и Конка у Запорошкој области како би оптужили руску војску за наводно неселективне нападе на објекте транспортне инфраструктуре.
Како додаје, неонацисти планирају да то, према разрађеном сценарију, пласирају у украјинским и западним медијима.
Такође, по његовим речима, украјинске јединице су у ДНР на територији пољопривредног предузећа распоредиле артиљерију и вишецевне ракетне бацаче из којих систематски пуцају на положаје Оружаних снага Русије, изазивајући узвратну ватру.
Мизинцев подсећа да Оружане снаге Русије изводе селективне нападе само на војне објекте украјинских оружаних формација.
Генерал-пуковник је такође саопштио да, према поузданим информацијама, у Сумској области милитанти батаљона територијалне одбране заједно са припадницима Службе безбедности Украјине обилазе стамбене зграде и приватна домаћинства како би утврдили ко је од становника проруски настројен. Над њима примењују физичко насиље, „а затим их одводе у непознатом правцу, тако да их више нико не види“, рекао је Мизинцев.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Минобацачки одред руских снага током специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РУСИЈА
УЖИВО САД шаљу дронове Украјини; Потписани споразуми о извозу жита из Украјине и хране из Русије
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала