- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

УН откривају детаље споразума о извозу жита из Украјине

© Фото : PixabayУједињене нације
Уједињене нације  - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Украјинске територијалне воде се неће деминирати, за извоз жита ће се користити безбедни пловни путеви у оквиру споразума за извоз жита из Украјине, саопштио је високи званичник УН који је открио детаље споразума потписаног у Истанбулу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Договорили смо следећи механизам. Стране неће уклањати мине у украјинским територијалним водама. Прилично смо брзо утврдили да би то дуго трајало – три до четири месеца. Одлучили смо да ће бити ефикасније да се користе безбедни коридори које ће одредити украјинска страна. Украјински специјално обучени бродски пилоти ће управљати тим бродовима“, рекао је он.

- У споразуму се наводи да Украјина и Русија неће нападати бродове са житом, друге цивилне бродове и лучке објекте повезане са реализацијом споразума.
- Споразум предвиђа извоз украјинског жита, хране и ђубрива Црним морем из три луке: Одесе, Черноморска и Јужног.
- Украјинске власти су саопштиле да ће им бити потребно око 10 дана да припреме луке за извоз жита Црним морем, казао је званичник, прецизирајући да је потребно неколико недеља пре него што почне потпуна имплементација споразума.
Споразум који је потписан у Истанбулу важи 120 дана, али постоји могућност да се продужи.
- УН рачуна на то да ће из украјинских лука моћи да се извози по пет милиона тона жита месечно, што је ниво од пре почетка специјалне војне операције.

Мониторинг бродова са житом

Званичник УН је истакао да ће се вршити инспекција бродова који иду у луке.
„То ће се спроводити под контролом Заједничког координационог центра три земље (Русија, Украјина, Турска) и УН. Биће формиране групе за инспекцију. Бродови ће се прегледати како би се утврдило да се у Украјину не шаље никакво оружје“, прецизирао је званичник.
По његовим речима, Заједнички координациони центар у Истанбулу имаће задатак да решава могуће инциденте приликом извоза украјинског жита Црним морем.

Извоз руске хране

Такође извор из УН наводи да ће Уједињене нације уклањати препреке у сфери финансија, осигурања и логистике које ометају извоз хране и ђубрива из Русије, а такође ће допринети томе да та роба не потпадне под санкције.
„Секретаријат ће улагати напоре како би компетентни органи и приватни сектор искључили из рестриктивних мера које су уведене против Русије производе и ђубрива, укључујући сировину неопходну за производњу ђубрива из Русије“, прецизирао је он.
Русија и Секретаријат УН ће формирати механизам за међусобну размену информација о извозу хране и ђубрива преко сталне мисије Русије при УН.
Секретаријат УН ће консултовати руске компаније како да извозе робу и ђубриво у условима санкција.
Припреме за састанак министара одбране Русије и Турске у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
РУСИЈА
Шојгу потписао споразум о извозу жита из Украјине и хране из Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала