Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Возила Хитне помоћи задржана на Мердару, косовска полиција оспоравала документацију

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије
Припадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Припадници Косовске полиције јутрос око 6.30 часова држали су на прелазу Мердаре два возила Хитне помоћи из српских средина на КиМ, под изговором да поседују документа српских институција, које називају „паралелним институцијама“, саопштила је Канцеларија за КиМ.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како се наводи, реч је о санитетима из српских средина на КиМ, којима је косовска полиција оспоравала документацију. Наиме, изговор за држање на граници било је то што, како је речено, поседују документа српских институција, које називају "паралелним институцијама".
У саопштењу је прецизирано да је на Мердару прво задржан санитет из Штрпца, који је кренуо да преузме тешко оболелог пацијента С. С. (71), који је оперисан у Нишу од карцинома.
Припадници косовске полиције су возача држали више од сат и по времена на прелазу. Сличан сценарио догодио се и јуче, када је возило са пацијентом на прелазу држано више сати.
Потом је на истом прелазу задржано и возило Хитне помоћи из Липљана које је превозило непокретног и тешко оболелог пацијента М. М. (77), који се упутио на здравствену интервенцију у Београд.
„Иако су оба возила имала све уредне папире, заводни печат и број, припадници КП на Мердару тврдили су да такви документи нису валидни и да следећи пут возила неће моћи да прођу, иако оваква медицинска документација представља валидни основ за прелаз административне линије“, наводи се у саопштењу.
Канцеларија за КиМ истиче да су српске институције на Косову и Метохији легалне институције, те да никада не могу бити паралелне.
„То је реалност коју Аљбин Курти жели да насилно укине и зато му је мета све што је српско. Због своје политике мржње и острашћености према српском народу, Аљбин Курти је очигледно спреман и да угрози животе тешко оболелих пацијената и не бира никаква средства у својој политичкој борби“, наводи се у саопштењу.
Истичу да уместо да формира Заједницу српских општина, у оквиру које би, у складу са Првим бриселским споразумом, функционисале и српске здравствене институције, просвета и локална самоуправа - „Курти гази све договоре и наставља да урушава дијалог“.
Канцеларија за КиМ очекује од међународних представника да уложе свој ауторитет и стану на пут оваквом антицивилизацијском и нехуманом поступању власти Привремених институција у Приштини.
Заставе самопроглашене републике Косово и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2022
СРБИЈА
Трагикомично признање Европске уније: Ни сами више не знају шта са Косовом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала