- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Забрињавајућа процена: Врсте које су надживеле диносаурусе сада изумиру

© Фото : Уступљено Спутњику WWF-Canon _ Hartmut JungiusЈесетра из станице за размножавање на језеру Палеостоми, Колхети, Грузија
Јесетра из станице за размножавање на језеру Палеостоми, Колхети, Грузија - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пратите нас
Међународна унија за заштиту природе (ИУЦН) објавила је прву свеобухватну процену ризика од изумирања врста на светском нивоу у последњих 13 година. Њоме потврђују да је свих 26 преосталих врста јесетри и веслокљунки угрожено.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

На Црвеној листи угрожених врста скоро две трећине врста јесетри и веслокљунки сада је означено као критично угрожено, док је службено проглашено регионално изумирање јесетарске врсте сима у Дунаву, кинеске веслокљунке и нестанак дивље јесетарске врсте типичне за реку Јангце.
© Фото : Уступљено Спутњику WWF Austria _ Hannes GreberЈесетре могу да живе преко 100 година, а потребно им је до 15 година да сазру
Јесетре могу да живе преко 100 година, а потребно им је до 15 година да сазру - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Јесетре могу да живе преко 100 година, а потребно им је до 15 година да сазру

„Врсте које су надживеле диносаурусе сада изумиру због нас људи, који у поређењу са њима постојимо само тренутак у времену. То говори нешто о човечанству. И даље имамо избор – можемо да радимо на очувању слободних и здравих река које хране и одржавају заједнице широм света или да наставимо да се држимо досадашњих лоших пракси које нам остављају пусте реке”, поручила је Ива Свилар из Светске фондацијe за природу „ВВФ Адријa“.

Криволов јесетре ради незаконите трговине кавијаром и њиховим месом из дивљег улова један је од водећих узрока њихове угрожености. Прошле године је светска организација за заштиту природе ВВФ открила да се трећина кавијара и месних производа у Доњем Подунављу продаје илегално. Додатне претње јесетрама су бране хидроелектрана које блокирају њихове миграцијске руте, неодржива експлоатација песка и шљунка која уништава мрестилишта и деградира њихова станишта.
© Уступљено Спутњику WWF Austria _ Jutta JahrlЈестре могу да мигрирају до 3 000 километара ради мрешћења.
Јестре могу да мигрирају до 3 000 километара ради мрешћења. - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Јестре могу да мигрирају до 3 000 километара ради мрешћења.
„Неуспешно очување јесетарских врста показатељ је неуспеха влада широм света да управљају рекама на одржив начин и испуне своје обавезе како би зауставиле глобални губитак природе и очувале јединствене врсте као што су јесетре. Шокантни, али нажалост не и изненађујући, подаци добијени овом проценом значе да јесетре задржавају своју нежељену титулу најугроженије групе врста на свету”, рекао је Арне Лудвиг, председник ИУЦН-ове групе стручњака за јесетре.
Европске владе су договориле амбициозне политике којима би заштитиле јесетарске врсте као део Паневропског акционог плана за јесетре. Упркос томе, њихов статус наставља да се погоршава широм континента. Седам од укупно осам европских врста јесетри је већ класификовано као критично угрожене, а сада је и кечига, најмања слатководна врста рекласификована из осетљиве у угрожену врсту.
© Фото : Уступљено Спутњику WWF-Bulgaria _ Stoyan-MihovЈесетре су међу највећим слатководним рибама на Земљи: највећа је у прошлости достизала до 7 метара дужине и тежила до 1,5 тона.
Јесетре су међу највећим слатководним рибама на Земљи: највећа је у прошлости достизала до 7 метара дужине и тежила до 1,5 тона. - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Јесетре су међу највећим слатководним рибама на Земљи: највећа је у прошлости достизала до 7 метара дужине и тежила до 1,5 тона.

„Нестанак сома из Дунава показује да је неопходно ефикасније спровођење Паневропског плана за јесетре, укључујући и мере које осигуравају узводне и низводне миграције. Ако владе и институције широм Европе не предузму мере за обнову речне повезаности и обнову станишта јесетри у важним рекама, то ће значити изумирање великог броја врста јесетри”, поручује Свиларева.

Упркос забрињавајућим резултатима ове процене, она указује и на неке позитивне трендове. Након 30 година порибљавања, јадранска јесетра, врста за коју се сматрало да је изумрла у дивљини, пронађена је Италији. Такође, дугорочни напори у Северној Америци помогли су да се стабилизују и повећају неке локалне популације јесетри, укључујући белу јесетру у реци Фрејзер.
© Фото : Уступљено Спутњику WWF-Canon _ Hartmut JungiusЈесетре постоје од времена диносауруса и од тада се готово уопште нису мењале.
Јесетре постоје од времена диносауруса и од тада се готово уопште нису мењале. - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Јесетре постоје од времена диносауруса и од тада се готово уопште нису мењале.
ИУЦН, ВВФ и ВСЦС (Светско друштво за заштиту јесетри) сарађују са релевантним партнерима на заштити јесетарских врста кроз научно истраживање, подизање свести као и директним укључивањем у пројекте очувања како би се премостио јаз између науке и праксе управљања врстама и подручјима.
Изумрла птица додо - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Изумрла птица додо може да се врати у живот захваљујући генетичарима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала