- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши Трампов саветник проглашен кривим за непоштовање Конгреса

© AP Photo / Evan VucciСтив Бенон
Стив Бенон  - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Главни сарадник бившег председника САД Доналда Трампа, Стив Бенон (68), проглашен је кривим за непоштовање Конгреса, јер је одбио да се одазове на судски позив Комисије за испитивање напада на амерички Капитол 6. јануара.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Порота је утврдила да је Бенон крив по две тачке оптужнице, јер је одбио да сведочи или да пружи документацију Комисији Представничког дома која истражује нереде од 6. јануара 2021, када су Трампове присталице у згради Конгреса покушале да пониште резултате председничких избора из новембра 2020. године, пренео је Ројтерс.
Свака тачка оптужнице носи казну од 30 дана до године затвора, али и казну од 100 до 100.000 долара.
Пресуда пороте сачињене од осам мушкараца и четири жене, после мање од три сата већања, представља прво успешно кривично гоњење за непоштовање Конгреса још од 1974. године, када је судија утврдио да је Г. Гордон Лиди, завереник у скандалу Вотергејт који је довео до оставке председника Ричарда Никсона, крив.
Бенон је био кључан саветник Трампу током изборне кампање 2016. године, а онда је постао главни стратег у Белој кући 2017. године пре него што је дошло до сукоба између њих двојице, који је касније изглађен.
"Изгубили смо битку, али у рату смо", рекао је Бенон новинарима после пресуде.
Бенон је осудио "чланове комисије за демонстрације" за које је рекао да "нису имали храбрости да дођу у суд и сведоче", пренео је Танјуг.
Он је одлучио да не сведочи у своју одбрану.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала