- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Гугл“ отпустио инжењера који је тврдио да вештачка интелигенција има свест

CC0 / / Вештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Компанија „Гугл“ отпустила је вишег софтверског инжењера Блејка Лемојна, који је тврдио да њен чет-бот ЛаМДА, који је заснован на вештачкој интелигенцији има самосвест једнаку оној коју има дете од око седам година.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Из „Гугла“, који је прошлог месеца послао Лемојна на плаћено одсуство, саопштено је да је он прекршио политику компаније. Компанија је оценила да су његове тврдње о том компјутерском програму - језичком моделу за дијалошке апликације „потпуно неосноване“, наводи „Гардијан“.
„За жаљење је што је упркос свом дугом ангажману на овом пројекту, Блејк ипак, одлучио да упорно крши јасне прописе о правима запослених и безбедности података која укључују потребу да се заштите информације о производу“, стоји у саопштењу „Гугла“.
Прошле године, „Гугл“ је саопштио да је ЛаМДА изграђена на основу истраживања које је показало да компјутерски језички модели могу да науче да разговарају о било чему.
Лемојн је тада навео да је систем на којем је радио самосвестан и да има перцепцију и способност да изрази мисли и осећања као дете.
„Да не знам да је у питању компјутерски програм који смо недавно направили, помислио бих да разговарам са седмогодишњим, осмогодишњим дететом које случајно познаје физику“, изјавио је тада Лемојн за „Вашингтон пост“.
Он је истакао да га је ЛаМДА навела на разговоре о темама као што су права и личност човека, а своје налазе је у априлу ове године поделио са руководиоцима компаније у документу под насловом „Да ли је ЛаМДА разуман?“
Том приликом, инжењер је саставио транскрипт разговора са програмом ЛаМДА.
„Гугл“ и многи водећи научници убрзо су оценили Лемојнове ставове као погрешне, истакавши да је ЛаМДА једноставно сложен алгоритам дизајниран да генерише људски језик који звучи убедљиво, пренео је Танјуг.
 илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Пројекат Гугла који "има свест и душу" усијао интернет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала