Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кон: За десетак дана имаћемо више од 1.000 хоспитализованих, треба да сачекамо нову вакцину

© Sputnik / Дејан СимићПредраг Кон
Предраг Кон - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да сматра да је црвени аларм што се тиче вируса корона поново упаљен јер већ имамо 500 хоспитализованих људи, али да ће заиста критично бити када више од 1.000 људи буде у болницама, а то ће се, према његовим речима, десити за десетак дана.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Најважније је да нам здравствени систем остане функционалан и очуван. Треба да сачекамо нову вакцину, видећемо како ће се даље ситуација одвијати“, рекао је Кон за Танјуг.
Он је истакао да је лето сезона годишњих одмора, интензивних дружења и контаката на разним местима, тако да је могао да се очекује нагли пораст заражених ковидом 19, као што сада и имамо.
Кон наглашава да без темељне заштите и вакцинације нема озбиљне борбе против епидемије, али и додаје да смо ми ту шансу пропустили јер се нисмо вакцинисали у довољном броју.
Он каже да не верује да је решење у мерама које доноси Кризни штаб, већ у понашању људи.
„Забране смо већ све прошли. Многи су критиковали да нису биле ригорозне, а ја мислим да је тежиште приче на томе што се нисмо вакцинисали довољно. Да смо се вакцинисали, а први смо имали вакцине, било би мање смртних исхода. Људи морају да имају неку заштиту. Конфликти мишљења и свађе не помажу, битно је поверење и да се сви вакцинишу“, изричит је Кон.
Он каже да рационалним људима не требају мере и да они и сами носе маске, посебно у затвореним просторима, а посебно препоручује маске Н95.
„Немамо паметнијег решења него да апелујемо. Такви смо људи, такав смо народ. Бунтовни смо“, оценио је Кон.
Он наглашава да би свако требало да увек покуша да избегне заражавање, без обзира да ли је млад или стар, здрав или са хроничним болестима, али да старији од 65 и хронични болесници још увек имају најтеже форме.
„Када погледате податке, 80 одсто хоспитализованих има преко 50 година. 12 одсто између 25 и 50, а испод осам одсто испод 25 година. Јасно је да најстарији одлазе у болнице и они треба сами да се штите, јасно је да не треба више да чекају да се вакцинишу трећом или четвртом дозом, ако је дошла на ред“, поручио је Кон.
Епидемиолог наводи да у Србији тренутно циркулише искључиво омикрон сој, док је делта сој потпуно нестао.
Доминантне су БА2 и БА5 варијанте, а посебно ова друга које је почела нагло да се шири и да се понаша као нови вирус, иако то није.
Кон каже да је охрабрујући податак да је од око 200 људи који су од 1. до 20. јула прегледани у Дому здравља Вождовац свега троје упућено на болничко лечење.
„Сваки нови сој изазива све блаже симптоме и облике болести и док је то тако, ми смо у миру. Онога тренутка када се то промени и почне да буде инвазивније, тада смо у проблему“, закључио је Кон.
Епидемиолог Предраг Кон - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
ДРУШТВО
Кон: Ово је постала блага болест, забране више немају смисла
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала