Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Обележене 23 године од страдања 14 српских жетелаца у Старом Грацку /видео/

© Фото : YouTube/Kosovo Online, snimak sa ekranaПомен страдалим српским жетеоцима на Косову и Метохији
Помен страдалим српским жетеоцима на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
У Старом Грацку испред спомен обележеја страдалим жетеоцима, владика Теодосије је служио парастос, коме су присуствовали политички представници Срба као и мештани села.
Владика Теодосије је рекао да је данас потребно да имамо утеху, стрпљење да подносимо многе невоље, уздајући се у Бога и чувајући све оно што смо наследили од наших предака, који су, како је казао, били у много чему бољи него ми данас, преноси портал Косово онлајн.
„Иако су у већој оскудици живели, они нису помишљали да се одрекну своје очевине, ни своје дедовине, крсне славе, свега оног што нас чини народом божијим, и што чини наш идентитет. Нека нас жртве данашњих пометнутих жеталаца и оних које имамо стално у свом памћењу, нама били обавеза да и ми будемо добри, достојни својих отаца, предака, и њих који су положили животе своје, како би се и наше име записало у књугу живота на небу“, поручио је владика Теодосије.
Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Борислав Тајић казао је да данас окупљени у Старом Грацку показујемо да „свећу нашег постојања и опстанка на КиМ чак ни такви крвави, бесрамни злочини нису угасили“.

„Много је сведока наших несрећа. Оних који су својим очима гледали ране наших мученика, али и спознали ране на душама породицама. Зато и јесмо данас овде, да кажемо да поред сведока, доказа, нико од починиоца, налогодаваца, није одговарао. Безакоње и систематско насиље над Србима које је наступило након доношења Резолуције 1244 мало кога је тако погодило као што је погодило породице у Старом Грацку. Данашњим окупљањем смо показали да смо преживели и да свећу нашег постојања и опстанка на КиМ чак ни такви крвави, бесрамни злочини нису угасили“, поручио је Тајић.

Председник општине Штрпце Далибор Јевтић позвао је међународну заједницу да поново отвори случај, и казни одговорне за злочине над Србима.
„Одавде данас треба да пошаљемо поруку, а то је да они који су одлучили да обуставе истрагу поводом овог убиства и масакра 14 жетелаца су такође починили злочин. Када нема правде и казне за оне који су убиство починили онда се подршка даје управо убицама, и онда они могу да мисле да могу да понове исте злочине. Зато је важно да позовемо представнике међународне заједнице, да истагу поново отворе и пред лице правде изведу починиоце и да их по закону казне. Једино тада ће породице, и сви ми који очекујемо правду, на неки начин бити задовољени“, казао је Јевтић додајући да мештани Старог Грацка нису заборављени.
Наташа Шћепановић из Удружења косовски Страдалници казала је да разуме патњу породица страдалих жетелаца.
„Оно што горчину појачава као и за све злочине почињене над српским живљем, над невиним цивилима, је то што нико није кажњен. Убице ослобођене кривице слободно шетају и тако нам се више од две деценије смеју у лице", истакла је Шћепановић.
Парастосу је присуствовао и председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац, који је казао је да су данас дошли како би подели тугу и пружили подршку породицама страдалих.

„Дошли смо да вас подржимо у сећању на њихово страдање, и да будемо са вама и када смо овде и када нисмо, у исто том сећању. Такође смо дошли да вас подржимо и охрабримо у вашем животу и борби, да живите у својим домовима, селима, завичајима и да имате што боље услове за живот", казао је Пуповац.

На данашњи дан пре 23 године убијено је 14 жетелаца, од којих је најмлађи имао 17 година.
Међу најтежим злочинима на Косову, за које до сада нико није одговарао, су и убиства деце у Гораждевцу, породице Столић у Обилићу као и страдање путника из аутобуса Ниш експреса, под који је постављена експлозивна направа код Подујева. Истрага и о тим злочинима је обустављена.
Помен жртвама - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
СРБИЈА
Годишњица злочина у Старом Грацком, за убиство српских жетелаца нико није одговарао
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала