- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Орбан: После краја западне доминације — на врата куца мултиполарни светски поредак

© AP Photo / OLIVIER MATTHYSВиктор Орбан
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Сукоб у Украјини може демонстративно да означи крај западне доминације и појаву мултиполарног светског поретка, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан. Он је истакао да је Европи потребна нова стратегија у украјинском сукобу, која би била усмерена на мир.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Потпуно је могуће да ће овај сукоб демонстративно означити крај западне доминације, која је била способна да на разне начине у неким случајевима формира и уједињује цео свет против некога, а на врата ће покуцати мултиполарни светски поредак", оценио је Орбан приликом посете румунском граду Бајиле-Тушнаду.

Европи треба нова стратегија за украјински сукоб, остала је без права гласа

Мађарски премијер сматра да је за Будимпешту питање части да објави да је Европи потребна нова стратегија у украјинском сукобу, која је усмерена на мир.
Мађарска не треба да гаји илузије да може да утиче на стратегију Запада. Ипак, за нас је питање части и морала да изнесемо наш став да је потребна нова стратегија, која би за циљ имала мир и формулисање доброг предлога о миру. Задатак Европске уније није да стане на било чију страну, већ да стане између Русије и Украјине", оценио је Орбан.

Рат у Украјини може се завршити само преговорима Москве и Вашингтона

Политичар сматра да мир у Украјини може бити успостављен само након преговора Русије и САД, а Европа је пропустила своју шансу да посредује у томе.

„Када говоримо о рату, остаје важно питање: шта чинити? Мировних преговора Русије и Украјине неће бити. Ко их чека, узалуд се нада. Русија жели безбедносне гаранције и зато се рат може завршити само преговорима Москве и Вашингтона. Док не буде руско-америчких преговора, неће бити ни мира. Ми, Европљани, не можемо бити посредници, јер смо пропустили нашу шансу. То се догодило када су након Крима 2014. године успостављени Мински споразуми уз гаранције Француске и Немачке, али, нажалост, њихово испуњење је пропало. Руси не желе више са нама да преговарају", закључио је Орбан.

Он је додао да је поново након Другог светског рата дошло време када Европа нема право гласа у важним безбедносним питањима, већ о њима одлучују Русија и Америка.

Због антируских санкција — ЕУ остала без четири владе

Орбан је, такође, изјавио да антируске санкције нису уздрмале Москву, а Европа је изгубила већ четири владе и налази се у економској и политичкој кризи.

Стратегија Запада је слична возилу са пробушеним гумама на сва четири точка. Санкције нису уздрмале Москву. Европа је у невољи – економској и политичкој, четири владе су промењене: британска, бугарска, италијанска и естонска. Људи ће се суочити са наглим скоком цена. Велики део света нас, такође, демонстративно није подржао: Кина, Индија, Бразил, Јужна Африка, арапске државе, Африка — сви се држе по страни овог сукоба и гледају своја посла", објаснио је Орбан.

Раније је мађарски парламент усвојио резолуцију по питању става те земље о будућности Европске уније, у којој се наводи да садашњи ЕУ споразуми „нису адекватна основа за сарадњу у време кризе“.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
СВЕТ
Мађарска до краја заоштрила однос према антируском Западу: Позив да се Европа призове памети
Заставе Мађарске и ЕУ на улазу у председничку палату у Будимпешти - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
СВЕТ
ЕУ дала рок Мађарској и запретила укидањем средстава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала