- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пет „нездравих“ намирница које можемо да вратимо на сто

CC0 / / Доручак – илустрација
Доручак – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Претходних година многи нутриционисти објашњавали су како готово све што смо до сад конзумирали и волели и није баш најздравије по нас. Неки од нас су послушали савете, неки нису, али свакако ће се сви обрадовати због нових сазнања да неке од намирница које су биле „забрањене“ ипак могу да се врате на сто.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Свињска маст

Њен углед нарушавају тврдње да састав свињске масти штети здрављу људи. Најновија истраживања га, међутим, оцењују као здраву за организам у неким сегментима. Свињска маст се састоји од 40 одсто засићених масти, а незасићена маст је олеинска киселина, која помаже у раду срца и повезује се са нижим нивоом лошег холестерола.

Путер

До друге половине прошлог века путер је заузимао важно место у исхрани, а онда су кренуле приче о његовој штетности по здравље. Тада је на сцену ступио маргарин, чији су састојак – трансмасне киселине – лекари поздравили као спас у борби против холестерола. Данас, када је свест о индустријски прерађеним производима порасла и када имамо сазнања о њиховој штетности, маргарин је постао прошлост. Са друге стране, научници су открили да засићене масти из путера повећавају ниво доброг холестерола и снижавају ниво триглицерида, масних наслага у крви, пише портал Сити магазин.

Јаја

Дуго времена лекари нису препоручивали конзумирање јаја јер се говорило да подижу ниво холестерола и угрожавају срце. Последњих година, међутим, истраживања су вратила јаја на пиједестал као веома здраву храну. Јаја су један од најбољих извора холина, садрже антиоксиданте лутеин и зеаксантин, садрже угљене хидрате који продужавају осећај ситости, а садрже и аминокиселине које организму олакшавају апсорпцију протеина. Зато увек запамтите стару изреку: Јаја сваког јутра дају телу снагу!

Пиво

Пиво је потпуно природан и биолошки избалансиран производ, због чега се с правом сврстава у течну храну. Енергетска вредност једног литра пива одговара енергетској вредности једног литра пуномасног млека.
Главни састојак пива, хмељ, богат је антиоксидансима, који су, како су показала многа истраживања, заслужни за одржавање мишићне масе и убрзање метаболизма. Али правило при испијању пива, као и код других алкохолних пића, је да се не претерује!

Кромпир

Најскромније поврће изгубило је своју славу на трпези оног тренутка када је означено као једна од намирница које највише гоје. У стварности, погрешан начин припреме хране једини је кривац за вишак килограма. Ако се не помеша са уљем, маргарином или кајмаком, кромпир је веома здрав, што потврђује и чињеница да је богат минералима и витаминима. Ако га припремате кувано, требало би да нађе место у вашој исхрани, јер влакна одржавају осећај ситости и обезбеђују добро варење.
Брашно  - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2021
Шта је заправо истина о миту о четири беле смрти - открива српски професор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала