https://sputnikportal.rs/20220723/pet-nezdravih-namirnica-koje-mozemo-da-vratimo-na-sto-1140260009.html
Пет „нездравих“ намирница које можемо да вратимо на сто
Пет „нездравих“ намирница које можемо да вратимо на сто
Sputnik Србија
Претходних година многи нутриционисти објашњавали су како готово све што смо до сад конзумирали и волели и није баш најздравије по нас. Неки од нас су... 23.07.2022, Sputnik Србија
2022-07-23T21:22+0200
2022-07-23T21:22+0200
2022-07-23T21:22+0200
друштво
друштво
исхрана
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/07/17/1140259836_0:215:2490:1616_1920x0_80_0_0_889e04e0ad112cceb34063b16cd40954.jpg
Свињска мастЊен углед нарушавају тврдње да састав свињске масти штети здрављу људи. Најновија истраживања га, међутим, оцењују као здраву за организам у неким сегментима. Свињска маст се састоји од 40 одсто засићених масти, а незасићена маст је олеинска киселина, која помаже у раду срца и повезује се са нижим нивоом лошег холестерола.ПутерДо друге половине прошлог века путер је заузимао важно место у исхрани, а онда су кренуле приче о његовој штетности по здравље. Тада је на сцену ступио маргарин, чији су састојак – трансмасне киселине – лекари поздравили као спас у борби против холестерола. Данас, када је свест о индустријски прерађеним производима порасла и када имамо сазнања о њиховој штетности, маргарин је постао прошлост. Са друге стране, научници су открили да засићене масти из путера повећавају ниво доброг холестерола и снижавају ниво триглицерида, масних наслага у крви, пише портал Сити магазин.ЈајаДуго времена лекари нису препоручивали конзумирање јаја јер се говорило да подижу ниво холестерола и угрожавају срце. Последњих година, међутим, истраживања су вратила јаја на пиједестал као веома здраву храну. Јаја су један од најбољих извора холина, садрже антиоксиданте лутеин и зеаксантин, садрже угљене хидрате који продужавају осећај ситости, а садрже и аминокиселине које организму олакшавају апсорпцију протеина. Зато увек запамтите стару изреку: Јаја сваког јутра дају телу снагу!ПивоПиво је потпуно природан и биолошки избалансиран производ, због чега се с правом сврстава у течну храну. Енергетска вредност једног литра пива одговара енергетској вредности једног литра пуномасног млека.Главни састојак пива, хмељ, богат је антиоксидансима, који су, како су показала многа истраживања, заслужни за одржавање мишићне масе и убрзање метаболизма. Али правило при испијању пива, као и код других алкохолних пића, је да се не претерује!КромпирНајскромније поврће изгубило је своју славу на трпези оног тренутка када је означено као једна од намирница које највише гоје. У стварности, погрешан начин припреме хране једини је кривац за вишак килограма. Ако се не помеша са уљем, маргарином или кајмаком, кромпир је веома здрав, што потврђује и чињеница да је богат минералима и витаминима. Ако га припремате кувано, требало би да нађе место у вашој исхрани, јер влакна одржавају осећај ситости и обезбеђују добро варење.
https://sputnikportal.rs/20210516/sta-je-zapravo-istina-o-mitu-o-cetiri-bele-smrti---otkriva-srpski-profesor-1125375652.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/07/17/1140259836_0:0:2490:1869_1920x0_80_0_0_419ee6b10d8240d21214f95819284eba.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, исхрана, магазин
друштво, исхрана, магазин
Пет „нездравих“ намирница које можемо да вратимо на сто
Претходних година многи нутриционисти објашњавали су како готово све што смо до сад конзумирали и волели и није баш најздравије по нас. Неки од нас су послушали савете, неки нису, али свакако ће се сви обрадовати због нових сазнања да неке од намирница које су биле „забрањене“ ипак могу да се врате на сто.
Пратите Спутњик и на летовању
Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com
Њен углед нарушавају тврдње да састав свињске масти штети здрављу људи. Најновија истраживања га, међутим, оцењују као здраву за организам у неким сегментима. Свињска маст се састоји од 40 одсто засићених масти, а незасићена маст је олеинска киселина, која помаже у раду срца и повезује се са нижим нивоом лошег холестерола.
До друге половине прошлог века путер је заузимао важно место у исхрани, а онда су кренуле приче о његовој штетности по здравље. Тада је на сцену ступио
маргарин, чији су састојак – трансмасне киселине – лекари поздравили као спас у борби против холестерола. Данас, када је свест о индустријски прерађеним производима порасла и када имамо сазнања о њиховој штетности, маргарин је постао прошлост. Са друге стране, научници су открили да засићене масти из путера повећавају ниво доброг холестерола и снижавају ниво триглицерида, масних наслага у крви,
пише портал Сити магазин.
Дуго времена лекари нису препоручивали конзумирање јаја јер се говорило да подижу ниво холестерола и угрожавају срце. Последњих година, међутим, истраживања су вратила јаја на пиједестал као веома здраву храну. Јаја су један од најбољих извора холина, садрже антиоксиданте лутеин и зеаксантин, садрже угљене хидрате који продужавају осећај ситости, а садрже и аминокиселине које организму олакшавају апсорпцију протеина. Зато увек запамтите стару изреку: Јаја сваког јутра дају телу снагу!
Пиво је потпуно природан и биолошки избалансиран производ, због чега се с правом сврстава у течну храну. Енергетска вредност једног литра пива одговара енергетској вредности једног литра пуномасног млека.
Главни састојак пива, хмељ, богат је антиоксидансима, који су, како су показала многа истраживања, заслужни за одржавање мишићне масе и убрзање метаболизма. Али правило при испијању пива, као и код других алкохолних пића, је да се не претерује!
Најскромније поврће изгубило је своју славу на трпези оног тренутка када је означено као једна од намирница које највише гоје. У стварности, погрешан начин припреме хране једини је кривац за вишак килограма. Ако се не помеша са уљем, маргарином или кајмаком, кромпир је веома здрав, што потврђује и чињеница да је богат минералима и витаминима. Ако га припремате кувано, требало би да нађе место у вашој исхрани, јер влакна одржавају осећај ситости и обезбеђују добро варење.