- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

План ЕУ на климавим ногама? „Усвоји ли се, цела држава остаје без струје!“

© Fotolia / Chepko DanilШпорет на гас
Шпорет на гас - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
План Европске комисије о 15-постотном смањењу потрошње гаса у раздобљу од августа до марта следеће године наилази на отпор међу чланицама ЕУ.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Италија, Пољска и Мађарска већ су исказале резервисаност према предлогу, а Шпанија и Португал јасно су рекли да му се противе.
Министри енергетике чланица ЕУ одлучиваће о плану на састанку у уторак, а за његово усвајање је потребно да га подржи 55 одсто чланица ЕУ или владе чије државе покривају 65 одсто популације ЕУ.
Извори из бриселске дипломатије наводе да чланице нису наклоњене тој мери јер постоји пуно нерешених питања за покретање овакве фазе хитности. Забринутост је разумљива с обзиром на то да је ЕУ током прошле године из Русије увезла гас који подмирује 41 одсто потреба њених чланица, пише Јутарњи лист.

Почетна тачка

Португалски државни секретар за енергетику Жоао Галамба већ је у националном дневном листу „Експресо“ рекао да је Португал присиљен да повећа потрошњу гаса за електране због ниског водостаја, а план ЕУ није одржив у њиховом случају јер оставља Португал без струје.
„За разлику од других држава, ми нисмо живели изнад својих могућности са енергетског гледишта“, цитирао је „Фајненшел тајмс“ заменицу шпанског премијера Тересу Риберу, која је додала да предлог Комисије игнорише економске и социјалне последице. Додала је да ће смањење потрошње гаса натерати земљу да смањи производњу струје и заустави извоз гаса остатку континента.
„Предлог Комисије може бити почетна тачка, али не и циљ“, рекла је Рибера, а преноси Блумберг.
Насупрот томе, Роберт Хабек, немачки министар економије, апелује на европски принцип солидарности.
„Морамо сачувати гас, а то значи да чак и оне земље на које смањење снабдевања руским гасом нема директни утицај морају помоћи другим земљама. Иначе нема европске солидарности“, рекао је Хабек, чија земља 66 одсто својих потреба за гасом задовољава из руских извора.
Међународни монетарни фонд је, иначе, смањио предвиђања немачког привредног раста за следећу годину са 1,2 одсто на 0,8 одсто.

Ко колико зависи од гаса

Шпанија и Португалија традиционално пуно мање зависе од руског гаса него остале европске земље, то износи 10 одсто њихових потреба. Обе земље купују гас путем ЛНГ постројења, Португал између осталог из Нигерије и САД. Шпанија је прошлог месеца увезла плин за 77 одсто својих потреба путем ЛНГ постројења, наводи Блумберг. Мађарска је пак прошле недеље објавила ванредно стање у енергетици и забранила извоз гаса другим чланицама ЕУ.
Француска од Русије купује гас за само 15 одсто својих потреба и није се отворено супротставила предлогу, али је Агнес Паније-Рунаше, министарка енергетике, истакла да је потребно „дефинисати једнаке циљеве за све“.
Ана Москва, пољска министарка за климу, казала је да се Пољска не слаже с предложеним мерама.
„Механизам солидарности не сме водити смањењу енергетске сигурности за било коју чланицу ЕУ“, наводи Политико став министарке чија земља 54 одсто својих потреба за гасом задовољава из Русије.
Пиво - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
СВЕТ
Аустријске власти саветују - пијте топлије пиво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала