- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Припадници украјинског Десног сектора поставили бацаче ракета у школи у ДНР

© AP Photo / Nariman El-MoftyПрипадници украјинских снага
Припадници украјинских снага - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Припадници украјинског неонацистичког батаљона Десни сектор (екстремистичка организација забрањена у Русији) распоредили су вишецевне бацаче ракета у школи у Доњецкој Народној Републици, изјавио је начелник Националног центра за контролу одбране Руске Федерације генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Мизинцев је објаснио да су припадници Десног сектора у Њујорку (село у близини Горловке) на територији школе број 16 распоредили бацаче ракета из којих систематски пуцају на положаје Оружаних снага Русије и формација Доњецке Народне Републике, провоцирајући их на узвратну ватру, док се у подруму установе држе становници оближњих кућа, које користе као „живи штит“.
Осим тога, у Белгород-Дњестровском у Одеској области припадници украјинских оружаних формација стационирани су у згради градске спортске школе. Поред школе постављена су оклопна возила, вишецевни бацачи ракета и артиљерија, а прилази згради су минирани, о чему намерно није обавештено локално становништво.
Према његовим речима, украјинска војска и неонацисти постављају оружје у стамбене зграде и образовне установе на територији ДНР које су под контролом Кијева.
„У Артјомовску, на доњим и горњим спратовима стамбених стамбених зграда опремљена су упоришта и ватрени положаји јединица Оружаних снага Украјине, а у подруму се налазе складишта наоружања и муниције“, рекао је он.
Слична ситуација је и у граду Краматорску, где је непријатељ поставио ватрене положаје и складишта муниције у стамбеним зградама. Истовремено, према Мизинцеву, под изговором наводног осигуравања безбедности, припадници украјинских снага су забранили становницима да напуштају своје домове, а сви њихови покушаји да се самостално евакуишу у безбедна подручја се оштро сузбијају.
Јединице територијалне одбране такође су распоређене и на територији школе број 6 у Константиновки. На прилазима школе постављени су контролни пунктови и опремљени ватрени положаји, а истовремено становништво оближњих зграда није евакуисано, додао је Мизинцев.
Генерал је навео да су деминери руске војске и Министарства за ванредне ситуације неутралисали током претходног дана више од 11 хиљада експлозивних направа у Донбасу. Проверено је укупно 5.136,81 хектар територије, 41 зграда, четири моста и 9,64 километара пута.
Он је додао да је Русија од 2. марта испоручила у републике Донбаса и Запорошку, Харковску и Херсонску област више од 47 хиљада тона хуманитарне помоћи.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала