Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Привредници у Србији више страхују од несташице струје и гаса него од поскупљења

CC BY 2.0 / Flickr/Ivan Radic / Струјомер
Струјомер - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Привредници у Србији поручују да више страхују од несташице струје и гаса него од поскупљења тих енергената и сматрају да је повећање до десет одсто реално.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Они предлажу да се са повећањем цена електричне енергије иде постепено и да буду укључени у разговоре о ценовницима за привреду, преноси Политика.
Директор Уније послодаваца Србије Срђан Дробњаковић изјавио је да привредници траже пре свега да држава обезбеди редовно снабдевање енергентима и да се цене повећавају поступно.
„Несташица било ког енергента нанела би веће трошкове због заустављања производње и новог покретања него повећање до десет одсто, што би било подношљиво”, рекао је Дробњаковић.
Влада Србије усвојила је почетком јуна ове године закључак којим је Електропривреди Србије препоручила да до 31. августа 2022. године остане иста цена за резервно снабдевање – 97,50 евра по мегават-сату, без пореза на додату вредност, што је и прихваћено. Почетком године „препоручена” цена од 75 евра по мегават-сату и за купце на комерцијалном тржишту, тим закључком остала је иста до 31. августа ове године.
Председник Србије Александар Вучић казао је пре неколико дана да ће гледати да поскупљење струје и гаса не иде преко десет одсто за становништво, а о цени за привреду се није изјашњавао. Из Фискалног савета сматрају да би цену струје требало повећати и за привреду и за становништво од 15 до 20 одсто.
Дробњаковић је навео да привредници још од прошле године предлажу да се са поскупљењем струје иде постепено да би имали времена за прилагођавање и да буду укључени у разговоре о одређивању цене за привреду. Додао је да би знатнијим поскупљењем електричне енергије за привреду, поред малих предузећа били погођени и велики системи и гране у којима је међу највећим трошковима издатак за потрошену струју, а међу њима је хемијска индустрија, ИТ сектор и трговински центри.
Власник млекаре „Спасојевић” у Бајиној Башти Радомир Спасојевић рекао је да је реално да струја за привреду поскупи десет одсто јер је све поскупело много више, па чак и дрво иако је домаћи ресурс.
„Важно је да има струје јер ми немамо алтернативни енергент, а велики смо потрошачи и сада нам је месечни рачун око 1,2 милиона динара”, казао је Спасојевић.
И када би струја поскупела десет одсто тај енергент би, према његовим речима, био релативно јефтин јер „држава субвенционише производњу”. Додао је да његова фирма има агрегат у случају краћих несташица електричне енергије коју купује од ЕПС-а, али да је киловат из агрегата знатно скупљи.
„Струја из агрегата се не исплати”, навео је Спасојевић.
Власник фирме „Металика” Зоран Волф напоменуо је да би поскупљење од десет одсто било прихватљиво у односу на цене репроматеријала и сировина.
„Повећање цене струје за десет одсто не би било велико када се пореди са поскупљењем бакра чија је цена већа за 40 процената. Сада су нам већи проблем цене сировина од цена енергената”, навео је Волф, пише Политика.
Струјомер - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
СРБИЈА
Зорана Михајловић: Струја мора да поскупи 15 до 20 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала