- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Синдикат позвао српске послодавце: Обуставите радове од 11 до 16 часова

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаИзградња стамбене зграде
Изградња стамбене зграде - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Савез самосталних синдиката Србије (СССС) позива послодавце да данас и свих наредних дана, када спољна тепература прелази 36 степени на отвореном, обуставе радове између 11 и 16 часова и не дозволе да запослени буду изложени директном сунчевом зрачењу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Запослени истовремено имају право, сходно Закону о безбедности и здрављу на раду, Правилнику о превентивним мерама за безбедан и здрав рад на радном месту и Смерницама за безбедан и здрав рад на отвореном при високим температурама, да захтевају од послодаваца да буду заштићени од штетног дејства атмосферских утицаја на њихову безбедност и здравље, преноси Блиц.
СССС позива запослене и послодавце да ових дана међусобно сарађују и одговорно примењују све предвиђене мере у заштити здравља и безбедности током рада: да прилагоде режим рада високим температурама, организују честе паузе, уношење великих количина воде и безалкохолних пића, обезбеђивање просторија за расхлађивање и склањања од Сунца.
Такође, да организују увођење честих замена запослених, обезбеђивање и пружање неопходне прве помоћи уколико дође до здравствених проблема запослених.
Послодавци су у обавези, такође, да запосленима пруже информације о симптомима болести које могу бити проузроковане високим температурама - дехидрацији, сунчаници, топлотном осипу, топлотној исцрпљености и грчевима, посебно топлотном удару.
„Позивамопослодавце који радни процес организују у затвореном да обезбеде да температура у радним просторијама, без обзира на врсту посла, може да буде максимално 28 степени. У средишту свих активности, здравље и безбедност на раду мора да буде на првом месту“, поручују из СCСС.
Термометар - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
ДРУШТВО
У Србији црвени метео-аларм због високих температура
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала