- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија наводњава само три одсто површина, ради се на 32 пројекта

CC0 / Pixabay / наводњавање
наводњавање - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
У Србији се тренутно наводњава само три одсто пољопривредних површина, а у наредних годину до две требало би да буде завршено укупно 27 пројеката наводњавања у Војводини, који ће заливним системима покрити још око 100.000 хектара земљишта.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Помоћник директора за техничке послове Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“ Игор Колаковић рекао је за Танјуг да је од тих 27 пројеката у првој фази реализације завршено 11 и још један пројекат из друге фазе, а да је још 15 пројеката из друге фазе у току.
„Србијаводе“ граде и завршавају три система наводњавања, у Чачку за наводњавање 600 хектара, други у Тополи и трећи у Панчевачком риту, који ће бити завршени до краја 2022.
Такође, припрема се техничка документација и биће расписан тендер у наредна два месеца за наводњавање ресавске долине у околини Свилајнца за око 1.100 хектара, а и биће изграђен и систем за наводњавање неготинске низије.
Паралелно с тим завршава се израда Стратегије наводњавања и одводњавања у сарадни са Светском банком и Програмом за храну УН ФАО, која би требало да покаже на који начин треба развијати систем мелиорације у Србији.
„Из средстава Абу Даби фонда тренутно финасирамо на територији Војодине 16 пројеката вредности 25 милиона евра, а у првој фази је са 14 милиона евра завршено 11 пројеката. Када све буде готово имаћемо могућност за наводњавање додатних 100.000 хектара“, рекао је Колаковић.
Научни саветник Института за земљиште др Радмила Пивић је изјавила да се, према последњим подацима Републичког завода за статистику, у Србији наводњава свега око 52.500 хектара, највише системом орошавања, затим системом кап по кап и гравитационим наводњавањем из отворених канала, пренео је Танјуг.
Термометар - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
ДРУШТВО
У Србији црвени метео-аларм због високих температура
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала