- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

СЗО прогласила мајмунске богиње за глобалну здравствену ванредну ситуацију

© AP Photo / Anja NiedringhausЛого Светске здравствене организације (СЗО)
Лого Светске здравствене организације (СЗО) - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Шеф Светске здравствене организације Тедрос Гебрејесус прогласио је избијање мајмунских богиња међународном ванредном ситуацијом.
„Одлучио сам да је глобална епидемија мајмунских богиња ванредна ситуација за јавно здравље од међународног значаја“, рекао је он на конференцији за новинаре након другог састанка комитета СЗО за хитне случајеве.
Он је рекао да експертска група СЗО није успела да постигне консензус о томе да ли мајмунске богиње представљају глобалну здравствену ванредну ситуацију или не, а да је одлуку донео због убрзаног ширења тог вируса широм света.
„Имамо заразу која се брзо шири светом кроз нове моделе трансмисије о којима знамо премало. Зато сам одлучио да ширење мајмунских богиња представља ванредну ситуацију за јавно здравље од међународног значаја“, рекао је Тедрос, преноси Си-Ен-Би-Си.
Тедрос је казао да је ризик од заразе мајмунским богињама глобално умерен, осим у Европи где је ризик висок.
„С обзиром на алате којима тренутно располажемо, можемо држати ову заразу под контролом и зауставити њено преношење“, рекао је Тедрос, преноси Ројтерс.
Иако је прогласио ванредну ситуацију по здравље од међународног значаја, Тедрос је истакао да је у овом тренутку епидемија концентрисана међу мушкарцима који полно опште са мушкарцима, посебно онима са више сексуалних партнера.
Епидемија која се појавила у више од 70 земаља је „изузетна“ ситуација која се квалификује као глобална ванредна ситуација, рекао је Тедрос.
Директор СЗО за хитне случајеве Мајкл Рајан казао је да је генерални директор СЗО прогласио мајмунске богиње глобалном здравственом ванредном ситуацијом како би обезбедио да свет озбиљно схвати тренутну епидемију.
Глобална ванредна ситуација је највиши ниво упозорења СЗО, али та ознака не значи нужно да је болест посебно преносива или смртоносна.
Сличне декларације су дате за вирус зика 2016. године у Латинској Америци, односе се на напоре да се искорени дечја парализа, као и на пандемију ковида 19 и избијање еболе 2014. у Западној Африци.
Иако су мајмунске богиње деценијама постојале у деловима централне и западне Африке, све до маја оне нису изазвале епидемије изван афричког континента, када су откривене у Европи, Северној Америци и другим подручјима.
Мајмунске богиње су ретка вирусна инфекција која се преноси и међу људима. Обично је благa и већина пацијената се опоравља у року од неколико недеља, али неки могу имати компликације.
Почетни симптоми су грозница, главобоља, бол у мишићима, отечени лимфни чворови i исцрпљеност. Може се развити осип, који често почиње на лицу, а затим се шири на друге делове тела.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала