- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Више од 38 милиона запослених у Европи не може себи да приушти одмор

CC0 / Pixabay / Туризам
Туризам - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Више од 38 милиона запослених грађана Европе не може себи да приушти седмодневни одмор, показало је најновије истраживање Европске конфедерације синдиката (ЕКС).
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Таквих радника највише је у Италији, Шпанији, Француској и Румунији.
Растући трошкови живота повећавају притисак на запослене међу којима континуирано расте број оних који пријављују да све теже састављају крај с крајем и да не могу да приуште ни одмор од седам дана, наводи су у саопштењу које је пренео портал Уједињених гранских синдиката Независност, пише Блиц.
Удео становништва који из финансијских разлога себи није могао да приушти одмор порастао је од 2019. године у више од половине земаља чланица Европске уније, док је број запослених који то нису могли порастао у 11 земаља.
Највише радника који не могу да „побегну“ недељу дана од посла је у Италији – 8 милиона, затим у Шпанији – 4,6 милиона, Француској – 4,1 милиона, Румунији – 3,9 милиона и Грчкој – 1,6 милиона.
Став ЕКС је да се ова суморна статистика поклапа са порастом профита европских компанија, што значи да су руководиоци и акционари присвајали више новца на штету радника.
Истраживање је засновано на анализи коју је Европски синдикални институт урадио користећи „микроподатке“ Еуростата (биро за статистику ЕУ) који нису јавно доступни.
Из ЕКС оцењују да је велика вероватноћа да ће ситуација постати још гора, због раста трошкова живота и инфлације. Зато највећа европска синдикална централа наглашава потребу да радници широм Европе овог лета добију пристојно повећање плата.
Коментаришући налазе истраживања, заменица генералног секретара ЕКС Естер Линч је рекла да је милионима запослених тешко због чињенице да не могу себи приуштити годишњи одмор са својим породицама.
„Годишњи одмор не би требало да буде луксуз, већ важан део бриге о здрављу радника, који није остварљив за многе људе који се боре да обезбеде храну и плате станарине. Истовремено, живот је плажа за газде који су искористили пандемију да у џеп склоне још више профита који им обезбеђује њихова радна снага. Растућа неједнакост у коришћењу одмора показује да европска економија не ради у интересу запослених људи”, оценила је Линч.
ЕКС сматра да је на ЕУ и националним владама одговорност заштите и јачања колективног преговарања јер је то најбољи начин да запослени добију свој правичан удео како би могли да уживају у животу, уместо што буквално преживљавају.
„Без правичног повећања плата послодавци и политичари ће се након повратка са својих летњих одмора на јесен суочити са озбиљним незадовољством радника”, закључила је Естер Линч.
Супермаркет у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Немачка министарка упозорава: Могуће социјалне тензије због поскупљења и короне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала