- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Водич до викендице у Србији: Како да због јефтине куће не упаднете у веома скупу замку

CC0 / / Викендица на планини
Викендица на планини - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2022
Пратите нас
Огласи пуни јефтиних монтажних викендица, далеко повољнијих у односу на цену кућа на продају у околини већих градова Србије, колико год изгледали повољно на први поглед, носе и замку која би могла да кошта. Уколико плац није заведен као грађевинско него пољопривредно земљиште, питање је колико је његова пренамена исплатива.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Помама за викендицама коју је покренула пандемија ковида још није стала и та врста некретнина, али и плацева и даље је веома тражена, посебно у околини наших највећих градова. У последње време на то се надовезала понуда разних врста монтажних кућа које се, судећи по огласима, продају по приступачној цени и у којима можете да уживате већ за недељу дана колико је довољно да она буде постављена на плац.

Не мора да буде онако како изгледа

Питање, је, међутим, да ли је то баш тако, јер је у целој причи некако испод радара остао податак да за градњу морате да имате плац на коме је то дозвољено. Напросто, не можете само купити монтажну викендицу и поставити је на земљиште чији сте власник.
Да потенцијални купци јефтиних монтажних кућа за одмор којима треба и плац не би због тога имали главобољу, савет стручњака је да се прво обрате одељењу за урбанизам и грађевинске послове у општини на чијој је територији плац који им је запао за око, како би се упознали са процедуром.
А она може бити и захтевна, зависно од тога како је именовано земљиште које купују.
© Sputnik / Радоје ПантовићОгласи су препуни понуде јефтиних монтажних кућа за одмор
Село - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Огласи су препуни понуде јефтиних монтажних кућа за одмор

Прво у општину по информацију

Шефица одсека за спровођење обједињене процедуре за подношење захтева за локацијске услове и грађевинске дозволе у Општини Барајево, Нада Обрадовић, при том објашњава да је поступак исти било да градите викендицу на класичан начин, или постављате ону монтажног типа. У свему томе је, како каже за Спутњик, најважније шта каже такозвани Плански документ општине – да ли је плац заведен као пољопривредно или грађевинско земљиште.
Може и путем интернета
И помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, за планско планирање, Ђорђе Милић, истиче да лица заинтересована за изградњу, пре започињања било каквих активности , треба да да остваре увид у планске документе. Он за Спутњик напомиње да су плански документи јавно доступни у Централном регистру планских докумената (www.crpd.gpv.rs), или у општинским јединицама задуженим за послове урбанизма.
Милић препоручује да би заинтересовани у том сектору за урбанизам прво требало да затраже информацију о локацији, документ који садржи податке о могућностима градње и о евентуалним ограничењима на катастарској парцели.
Он наглашава да се планским документима може планирати изградња на грађевинском, земљишту, али и оном које није грађевинско - пољопривредном, шумском, водном, за шта је неопходна пренамена земљишта.

Како је у пракси

Како то у пракси изгледа, објашњава Обрадовићева:

„Да ли је неко земљиште грађевинско или пољопривредно и да ли је на њему дозвољена изградња, то jе одређено просторним планом Општине који је меродаван за то да ли је на њему дозвољена изградња, или није. Може да се деси да је земљиште у катастру уписивано на основу неких претходних планова као грађевинско или пољопривредно и да ти подаци можда нису ажурирани у складу са важећим просторним планом који је из 2012. године“.

Тако је могуће да се неко земљиште води у катастру као пољопривредно, а да је према важећем просторном плану оно грађевинско, где је дозвољена изградња, прецизира Обрадовићева.
© Sputnik / Александар МилачићПренамена пољопривредног земљишта у грађевинско зарад градње викендице може бити прескупа инвестиција
Етно село  - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
Пренамена пољопривредног земљишта у грађевинско зарад градње викендице може бити прескупа инвестиција
„У том случају, ако је дозвољена изградња, иако се у катастру води као пољопривредно земљиште у катастру, постоји да се плати промена намене пољопривредног земљишта. То се плаћа Граду Београду у Секретаријату за пољопривреду. И то утврђује секретаријат за пољопривреду. Тај доказ о извршеној промени намене доставља се уз захтев за грађевинску дозволу“, прецизира наша саговорница.

Пренамена се плаћа и то колико

Милић објашњава да износ накнаде за промену намене земљишта зависи од његове класе.
„Ако је пољопривредно земљиште прве или друге класе, плаћа се износ од 50 одсто тржишне вредности обрадивог пољопривредног земљишта на дан подношења захтева за промену намене обрадивог пољопривредног земљишта“, прецизира помоћник министра.
То, додаје он, значи да је накнада за промену намене земљишта један од главних трошкова на који инвеститор мора да рачуна, јер да би се добила грађевинска дозвола, надлежни орган ће тражити да се достави решење о промени намене.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала