- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Браниће отаџбину: Зашто се у Русији формирају добровољачки батаљони

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаОфицири ОМОН-а који су се вратили из зоне специјалне операције дочекани су на Криму
Официри ОМОН-а који су се вратили из зоне специјалне операције дочекани су на Криму - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
Пратите нас
У многим регионима Русије, како кажу за Спутњик руски експерти, формирају се добровољачки батаљони који ће учествовати у специјалној војној операцији на територији Украјине.
Добровољци, који су изразили жељу да бране своју отаџбину од фашистичких и нацистичких формација, имају између 18 и 50 година, а међу њима се, према речима стручњака, налазе како професионалци, тако и они који немају борбено искуство.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Добровољачки батаљони се увелико формирају у Приморју, Башкирији, Татарстану, Кировској и Волоградској области. Они који желе да буду у саставу ових батаљона, у обавези су да закључе уговор са Министарством одбране Русије минимално на три године, као и да прођу медицинске прегледе и курс војне обуке.

Обавезан пролазак медицинског прегледа и војне обуке

Руски војни експерт Виктор Литовкин каже да обавезан курс војне обуке траје од две недеље до месец дана.
„По правилу, у ове батаљоне се пријављују само они који су већ служили војску или имају одређено војно искуство. Тренутно има много људи који нису били у војсци, али су завршили универзитет на ком је постојао војни одсек. Они су специјалисти у одређеној војној области и због тога морају да прођу курс како би знали и умели да се понашају на ратишту“, објашњава саговорник Спутњика.
Према његовим речима, већина добровољаца пролази обуку у Чеченији. „Овде постоје специјални војни центри у којима се добровољци обучавају и усавршавају. Председник Чеченије Рамзан Кадиров надгледа њихову обуку, а такође преноси искуство чеченских јединица које се тренутно боре у Украјини“, каже стручњак, додајући да сву потребну униформу, опрему, као и наоружање, обезбеђује руско Министарство одбране.
Осим војне обуке, како каже за Спутњик руководилац оделења Сверуске организације „Борбено братство“ у Белгороду Владимир Коротких, добровољци морају да прођу и медицинске прегледе.
„На основу њихових функционалних способности и стручних вештина, они се распоређују у одређене јединице, а затим иду на службу“, објашњава Коротких.

Добровољци ће бранити отаџбину од нациста

Литовкин сматра да су добровољци прави хероји, патриоте и поштени браниоци своје домовине. „То су људи који желе да бране националне интересе своје земље, као и да се боре против нацизма. Наш парламент је пре отприлике два месеца усвојио закон у коме се наводи да је потписивање уговора са руским Министарством одбране могуће у било ком узрасту од 18 до 50 година. Добровољци не морају да служе у Оружаним снагама. Формирање ових батаљона је омогућено због људи који су желели да помогну нашој земљи у борби против Бандероваца“, наглашава саговорник.
Исто мишљење дели и Коротких. Према његовим речима, добровољци желе да иду на Донбас да бране своју отаџбину. „Они имају жељу да бране своју земљу и да се боре против фашиста и нациста“, истиче стручњак.
Подсетимо, председник Чеченије Рамзан Кадиров, раније је изјавио да добровољци из различитих региона Русије пролазе обуку у Руском универзитету за специјалне снаге у граду Гудермесу у Чеченији. База за специјалну обуку обухвата скоро 400 хектара степа, шума, планина, равница и висоравни. На територији универзитета протиче и река, што пружа могућност полазницима да увежбавају јединствене операције као што је јуриш на брод. Такође, овде се налази макета насељеног места, полигони за гађање, учионице, волонтерски камп, као и центар за обуку падобранаца. Треба напоменути да према речима Кадирова, центар сваке седмице шаље у Украјину групу обучених добровољаца.
Кавер за инфографику о војноj ситуацији у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
РУСИЈА
Специјална операциjа ─ каква је тренутна ситуација у Украјини и Донбасу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала