- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Хрватска по становнику годишње баца око 71 килограм хране

CC0 / Pixabay / Препун контејнер
Препун контејнер - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
Пратите нас
У Хрватској се по становнику годишње баци око 71 килограм хране што је више од 280.000 тона, а чак 76 посто отпада потиче из домаћинстава, док је просек Европске уније 53 посто, саопштено је из Центра за превенцију отпада од хране – ЦЕПОХ.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како је навела председница Центра, Бранка Илаковац, ако се желе дугорочни резултати у смањењу бацања хране изузетно је важно стално информисање и едукација грађана свих старосних категорија и свих сектора, преноси Хина.
"При томе је пресудна улога стручних организација", истиче Илаковац.
Ствари би требало да крену на боље уз помоћ пројекта ЕУ "Изградња капацитета за Зелени европски план по мери локалне заједнице" који је ЦЕПОХ покренуо како би помогао свима који у кризној ситуацији желе да помогну донирањем хране.
Спречавање настанка вишкова хране кључни је и најважнији корак према реду приоритета управљањем отпадом од хране или такозваној "хијерархији поступања" коју препоручује Европска комисија, па се Илаковац нада да ће и у Хрватској бити више прилика за реализацију пројекта.
Осим што потрошачи беспотребно троше новац на храну коју не поједу, последице су много шире јер отпад од хране загађује ваздух.
Светска производња хране је и узрок 30 посто емисија гасова који изазивају ефекат стаклене баште и 80 посто укупног крчења шума те један од највећих узрочника промена у коришћењу земљишта и губитка биоразноликости, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала