- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кина лансирала други од три модула на сталну свемирску станицу /фото/

© AP Photo / Li Gang/XinhuaКина је данас лансирала други од три модула на своју сталну свемирску станицу
Кина је данас лансирала други од три модула на своју сталну свемирску станицу - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
Пратите нас
Кина је данас лансирала други од три модула на своју сталну свемирску станицу, у једној од последњих мисија потребних да се орбитална испостава заврши до краја године.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Пренос уживо на државном емитеру ЦЦТВ приказао је лабораторијски модул „Вентиан“ од 23 тоне, који се лансира на полеђини најмоћније кинеске ракете, „Лонг Марч 5Б“, из свемирског лансирног центра Венчанг на јужном острву Хајнан.
Особље свемирске агенције, виђено у преносу уживо како посматра напредак лансирања из контролне собе, навијало је и аплаудирало када се „Вентиан“ одвојио од ракете око 10 минута након лансирања.
Како је јавила ЦЦТВ, лансирање је било потпуни успех.
Кина је почела да гради свемирску станицу у априлу 2021. године лансирањем модула „Тианхе“.
Лабораторијски модул „Вентиан“, дугачак 17,9 метара, биће место где астронаути могу да изводе научне експерименте, заједно са другим лабораторијским модулом који тек треба да буде лансиран – „Менгтиан“.
„Вентиан“ има кабину за ваздушну комору која ће бити главна излазно-улазна тачка за ванвозне активности када станица буде завршена. Такође, служиће као краткорочни стамбени простор за астронауте током ротације посаде на станици, дизајниран за дугорочни смештај само три астронаута.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала