- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Министар одбране Пољске: Имаћемо најјачу копнену војску у НАТО-у

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIПољски војник на војним вежбама НАТО-а у Загану
Пољски војник на војним вежбама НАТО-а у Загану - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
Пратите нас
Пољска ће имати најјачу копнену војску међу свим државама Северноатлантске алијансе у Европи, рекао је министар одбране Пољске Маријуш Блашчак.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Међу европским НАТО земљама ћемо имати најјачу копнену војску. Пољска војска би требало да буде толико бројна и толико јака, да ће само њено постојање уплашити агресора. Што се тиче артиљерије, као и тенковских трупа, у Европи неће бити јаче државе“, цитира Блашчака пољски портал „вПолитике“.
Према мишљењу пољског министра, Русија је могућ војни противник Пољске.
„Ми смо на линији фронта, имамо границу са Русијом на северу и фактички, војно је граница и на страни Белорусије“, додао је Блашчак.
Бивши посланик Доњег дома пољског парламента Матеуш Пискорски је 6. јула изјавио да Пољска не може да рачуна на помоћ НАТО-а у случају да уђе у конфликт у Украјини. Тако је он коментарисао могуће слање ограниченог контингента пољске војске у Украјину и навео да ће такав потез довести до отвореног конфликта са Русијом.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Ултиматум пољског премијера Русији: Или сте са Европом или против ње - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2022
РУСИЈА
Русија: Пољска покушава да камуфлира своју експанзију на западну Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала