- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачки лист: Путин ствара нови светски поредак

© AP Photo / Sergei SavostyanovПредседници Русије, Ирана и Турске, Владимир Путин, Ебрахим Раиси и Реџеп Тајип Ердоган
Председници Русије, Ирана и Турске, Владимир Путин, Ебрахим Раиси и Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
Пратите нас
У свету се формира нови светски поредак, што је Западу показао недавни сусрет лидера Русије, Ирана и Турске, Владимира Путина, Ибрахима Раисија и Реџепа Тајипа Ердогана у Техерану, пише немачки лист „Ханделсблат“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Аутор чланка је уверен да је сигнал недавних преговора „астанске тројке“ да западне земље добијају конкуренте и губе утицај у озбиљним геополитичким питањима.
Новинар је нагласио да док Запад беспомоћно посматра Русију, надајући се да ће је сатерати у међународну изолацију, сама Русија у међувремену ствара нови светски поредак. А шефови западних држава постали су зависни од оних земаља на које раније нису обраћали пажњу, истиче се у чланку.
„Јединство које је демонстрирано током састанка било је нешто више од политичког маркетинга… Запад не би требало да га потцењује“, оцењује лист.
Директор Института за кризне студије Марк Алмонд је раније за „Дејли мејл“ истакао да Западу прете непријатности због Путиновог пута у Иран. Према мишљењу овог аналитичара, састанак руског лидера са колегама из Турске и Ирана могао би да означи почетак новог антизападног савеза.
Према писању кинеског листа „Глобал тајмс“, разговори руског председника са лидерима Турске и Ирана у Техерану представљали су узвратни удар на покушаје Вашингтона да потврди свој утицај у региону. Ради се о недавном радном путовању америчког председника Џозефа Бајдена на Блиски исток, одакле се, према речима аутора чланка, вратио „празних руку“. У чланку се истиче да шеф Беле куће није могао да убеди представнике Саудијске Арабије да је потребно повећати производњу нафте, док се Путинова посета показала продуктивнијом и изгледа као „ударац у лице САД“.
И сам руски лидер је истакао да је заједнички рад три земље у Техерану омогућио да се „сломи кичма“ међународног тероризма. Следећи самит „астанске тројке“ биће одржан у Москви.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала