- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Норвешки систем ПВО „Насамс“ – нова обмана Запада за Украјину

CC0 / Wikipedia / Лансер ПРО система НАСАМС 2
Лансер ПРО система НАСАМС 2 - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2022
Пратите нас
Према информацијама команде Ратног ваздухопловства Оружаних снага Украјине, Кијев ће ускоро добити две батерије мобилних противавионских ракетних система „Насамс“ норвешке производње. Међутим, то је још једна обмана НАТО-а за Украјину, сматра ратни дописник Спутњика Александар Хроленко.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како се наводи, свака батерија система „Насамс“ има 54 ракете, а пуна салва од 108 противавионских ракета испаљује се за 12 секунди. Системи су пребачени из Норвешке у Пољску. Разрађује се тајна рута како би се пребацили у зону борбене употребе (Кијев), јер су током транспорта системи незаштићени.

Оружане снаге Украјине ће добити „Насамс“ из норвешких залиха. Кијев ће добити систем прве генерације (од три могуће), модел из 1998. године. НАТО не жели да испоручи најновију борбену технику, јер постоји велики ризик да је руска војска заплени у Украјини, истиче ратни дописник.

Иако је раније украјински председник Владимир Зеленски више пута тражио од Запада „моћне“ системе који ће помоћи да се „затвори ваздушни простор“ за руску авијацију, Хроленко подсећа да ће руски „Кинџали“, „Искандери“ и крстареће ракете Х-101 надвладати било који систем ПВО НАТО стандарда.
„Зато испорука противавионских ракетних система 'Насамс' прве генерације изгледа бесмислено, али у САД се плаше да ће борбена примена 'напредних' противавионских система НАТО показати да реалне могућности нису у складу са декларисаним карактеристикама“, наводи ратни дописник.
Мобилни противавионски ракетни систем „Насамс“ прве генерације направила је норвешка компанија „Норвиџан кангсберг“ у сарадњи са америчком корпорацијом „Рејтион компани систем“ 1994. године. Предвиђен је за уништавање ваздушних мета на малим и средњим висинама – од 30 метара до 16 километара, домета до 25 километара.
Инструментални домет детекције мете попут ловца је 60 километара. Након модернизације 1999. године систем је добио ознаку „Насам II“, а домет је повећан на 40 километара. Можда је то најбољи противавионски ракетни систем средњег домета земаља НАТО-а, наводи Хроленко.
Руски пандан, противавионски ракетни систем средњег домета 9К317 „Бук М2“ надмашује норвешки систем по свим параметрима. Има домет до 50 километара ( до 20 километара у висину), вероватноћа уништавања ваздушне мете попут авиона Ф-15 је 0,95, односно довољна је једна ракета, док су норвешком систему потребне две.

„Хиперсонична брзина руских ракета апсолутно је недостижна за НАТО систем: балистички 'Искандер' лети брзином од око 10.000 километара на час, аеробалистички 'Кинџал' брзином од преко 14.000 километара на час. Притом, кружно вероватно одступање ракета од циља је свега метар-два. Дакле, центри за доношење одлука у Украјини и земљама НАТО-а су апсолутно незаштићени, а 'Насамс' у Кијеву је нова обмана Запада“, констатује Хроленко.

Најављујући помоћ Украјини „у износу од 820 милиона долара, укључујући норвешки систем ПВО“, Пентагон цинично подстиче марионетски кијевски режим да ратују „до последњег Украјинца“.
Вишецевни бацач ракета Ураган јединица Оружаних снага Русије током војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2022
СВЕТ
Шта садржи нови пакет америчке војне помоћи Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала